Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Domaća ćureća šunka

Domaća ćureća šunka

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
488952k
Domaća ćureća šunka
Fotografije: Maria Bojilova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
257 min.
Ukupno
297 min.
Porcije
10
"Nema lepšeg od domaće spremljenog - posebno kad je reč o ćurećoj šunki"

Potrebni sastojci

  • ćureći file - 1 kg
  • aleva paprika - 2 kašike
  • so - 2 kašike
  • origano - 1 kašika
  • majčina dušica - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • biber
  • maslinovo ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ćureći file se opere veoma dobro. Očisti se od žila.

Suvi začini se promešaju veoma dobro i podele se na dva dela u posudice.

File se maže veoma dobro sa svih strana sa 50 ml maslinovog ulja.

File se stavlja u kesu, koja je prethodno namazana sa 50 ml maslinovog ulja.

Začini se iz jedne posudice sipaju u kesu sa jedne strane filea.

Pažljivo se raspoređuju preko mesa, da se ravnomerno prekrije.

File se zajedno sa kesom okreće i začini se sipaju u drugu posudicu pri čemu se ponovo dobro raspoređuju.

File se uvija čvrsto kesom i ostavlja se 24 sata u frižideru.

Nakon što se izvadi iz frižidera, sklanja se kesa i file se stavlja u posudu za pečenje u rupe.

Stavlja se u prethodno zagrejanu rernu na 250 stepeni.

Peče se 17 minuta nakon čega se rerna isključuje i file se ostavlja 4 sata u rerni, pri čemu se rerna ne otvara.

Rerna se otvara nakon 4 sata, file se vadi i uvija u foliju.

Ostavlja se 12 sati u frižideru, nakon čega šunka može da se konzumira.

Domaća ćureća šunka je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: