Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Tanak Hleb»Pogača sa belim lukom i speltom

Pogača sa belim lukom i speltom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7642215k211
Pogača sa belim lukom i speltom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
02/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Jedini problem kod ove pogače je što nestaje brzo, jer svako pojede bar po dva parčeta"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 3 šolje
  • voda - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • kvasac - 10 g, svež
  • so - 1 kašičica, ravna
  • med - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • mirođija - 1/2 vezice
  • maslac - 40 g, meki
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i rastvorite u njoj kvasac i med. Pokrijte posudu i ostavite deset minuta da se aktivira kvasac.

Prosejte brašno i dodajte u njega so. Promešajte i napravite udubljenje.

Dodajte smesu s kvascem, svežim mlekom, koje je takođe dobro da se zagreje i maslinovo ulje.

Zamesite meko i nelepljivo testo. Stavite ga u posudu, pokriveno folijom i ostavite na toplom da naraste, dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Za to vreme očistite nekoliko čenova belog luka i isecite ga na veoma sitno. Isecite takođe polovinu vezice sveže mirođije. Pomešajte ih i dodajte u njih meki maslac.

Promešajte dobro.

Gotovo testo stavite u posudu 28-30 cm, prethodno namazanu maslacem ili uljem.

Razvucite prstima dok ne zauzme celu posudu. Nakon toga ga namažite aromatičnim maslacem i isecite oštrim nožem na 8 trouglova. Najjednostavnije je sa nožem za sečenje pice.

Ostavite pogaču ponovo da naraste još 20 minuta.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite da se peče oko 30 minuta.

Nakon toga vam ostaje samo da sačekate da se lagano ohladi i da servirate vašim bližnjima ovu aromatičnu pogaču sa belim lukom i speltom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: