Način pripreme
Zagrejte vodu i rastvorite u njoj kvasac i med. Pokrijte posudu i ostavite deset minuta da se aktivira kvasac.
Prosejte brašno i dodajte u njega so. Promešajte i napravite udubljenje.
Dodajte smesu s kvascem, svežim mlekom, koje je takođe dobro da se zagreje i maslinovo ulje.
Zamesite meko i nelepljivo testo. Stavite ga u posudu, pokriveno folijom i ostavite na toplom da naraste, dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Za to vreme očistite nekoliko čenova belog luka i isecite ga na veoma sitno. Isecite takođe polovinu vezice sveže mirođije. Pomešajte ih i dodajte u njih meki maslac.
Promešajte dobro.
Gotovo testo stavite u posudu 28-30 cm, prethodno namazanu maslacem ili uljem.
Razvucite prstima dok ne zauzme celu posudu. Nakon toga ga namažite aromatičnim maslacem i isecite oštrim nožem na 8 trouglova. Najjednostavnije je sa nožem za sečenje pice.
Ostavite pogaču ponovo da naraste još 20 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite da se peče oko 30 minuta.
Nakon toga vam ostaje samo da sačekate da se lagano ohladi i da servirate vašim bližnjima ovu aromatičnu pogaču sa belim lukom i speltom.
Prijatno!