Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa belim lukom i 3 vrste sira

Pogača sa belim lukom i 3 vrste sira

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
8826167
Pogača sa belim lukom i 3 vrste sira
Fotografije: Yordanka Vasileva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Gotovu pogaču sa belim lukom i tri vrste sira treba da pokrijemo krpom i da je ostavimo da se odmori, ali to se u mojoj porodici ne dešava, zato što posle samo nekoliko minuta nestaje."

Potrebni sastojci

  • šećer - 1 ravna supena kašika
  • suvi kvasac - 1 kašičica
  • toplo mleko - 250 ml
  • maslinovo ulje - 1 + 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 300 do 350 g
  • Za nadev
  • kačkavalj - 100 g
  • meki maslac - 40 g
  • krem sir - 100 g
  • topljeni sir - 100 g
  • beli luk - 6 čenova
  • piskavica - za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu stavljamo šećer, kvasac, blago zagrejano mleko, 1 kašiku šećera i so. Izmešamo i dodajemo brašno u dva navrata koje smo prethodno prosejali.

Počinjemo da mesimo rukama. Dobiće se veoma lepljivo testo.

Dodajemo 1 kašiku maslinovog ulja i nastavljamo da mesimo dok testo ne prestane da se lepi za sto (ne dodaje se više brašna).

Oblikujemo testo u loptu i stavljamo je u duboku posudu. Pokrivamo je streč folijom ili poklopcem i stavljamo da nadođe na otprilike 40 minuta.

Za to vreme pripremamo nadev.

U odgovarajući sud stavljamo meki maslac i krem sir. U istu posudu narendamo beli luk i sve veoma dobro izmešamo dok se ne pomešaju svi sastojci.

Posebno na male komadiće seckamo topljeni sir, a kačkavalj narendamo.

Gotovo testo za hleb sa belim lukom stavljamo na nabrašnjenu radnu površinu i bez mešenja ga sakupljamo u loptu. Razvijamo ga u pravougaonik, vodeći računa o veličini tepsije u kojoj ćemo peći.

Tepsiju oblažemo papirom za pečenje i stavljamo testo. Odozgo sipamo smesu od belog luka i sira i ravnomerno je raspoređujemo po celoj površini.

Zatim ubacimo komadiće topljenog sira, posipamo piskavicom ili začinom po izboru i po vrhu raspoređujemo izrendani kačkavalj.

Pogaču sa sirom poečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni 25-30 minuta.

Gotovu pogaču sa belim lukom i tri vrste sira treba da pokrijemo krpom i da je ostavimo da se odmori, ali to se u mojoj porodici ne dešava, zato što posle samo nekoliko minuta nestaje.

Prijatno i vama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: