Način pripreme
Recept je potpuna improvizacija, ali je ukus jedinstven i neponovljiv, sjajna janija za vrele letnje dane.
Oljuštite tikvice i nasecite ih na polukrugove, krupne, po 1 cm debljine, a možete i na četvrtine. Sitno naseckajte luk, šargarepu i crvenu papriku (može i na trakice).
U velikom tiganju ugrejte ulje, upržite luk, šargarepu i papriku na kratko. Dodajte komade tikvice i sipajte malo vode da se dve dinsta. Začinite naseckanim belim lukom, dodajte morsku so i čubar.
Dodajte paradajz pire, sipajte toplu vodu da pokrije namirnice i ostavite janiju od povrća da se kuva.
Kada proključa dodajte crveno sočivo, a možete da je zamenite i heljdom i kuvajte dok sve ne bude gotovo. Ako ima potrebe, dodajte još malo vode.
Kada je sočivo gotovo, skinite sa vatre i pospite peršunom. Poslužite jelo i uživajte u njemu i letu!
Prijatno uz moju letnju janiju u tiganju!
Ovo je moj način zdravog kuvanja - umesto pirinča dodajte crveno sočivo ili heljdu. Gotovo je za 15 minuta, brzo i ukusno!