Način pripreme
Kabsa je jelo sa pirinčem i mesom poreklom iz Saudijske Arabije. I kao i sva arapska jela, i ovo je bogato aromama i mnogim začinima.
Meso koje koristimo za ovaj recept je piletina.
Meso utrljajte dolom začina, dodajte malo soli i maslinovo ulje i ostavite ga sat -dva u frižideru. Ako je marinirano od prethodnog dana, još je bolje.
Basmati pirinač potopite u vodu na oko 45 minuta, a zatim ga dobro operite.
Luk i šargarepu očistite i naseckajte. Pržite na ulju i maslacu dok ne omekšaju. Dodajte seckanu papriku i beli luk, a zatim paradajz - narendan ili mleven.
Kad se sve dobro isprži, dodajte sve začine, koru od limuna, so i piletinu u komadima.
Kuvajte dva minuta i sipajte topli pileći bujon.
Jelo kuvajte dok meso ne bude spremno, oko 35 minuta.
Izvadite komade piletine i dodajte vodu ako je bujon ispario.
Dodajte pirinač i vodite računa da bi iznad njega trebalo da bude malo više od prsta tečnosti (pogledajte uputstva na pakovanju).
Dobro je da kuvate u širokoj i dubokoj posudi ili tepsiji kako pirinač ne bi bio u previše debelom sloju.
Kuvajte na srednjoj vatri dok se tečnost ne upije, oko 18 minuta, i na kraju poređajte piletinu. Pirinač se ne meša tokom kuvanja.
Piletinu sa pirinčem pospite sa blago pečenim ili prženim bademima (ako koristite narezane, a možete i sirove) i suvim grožđem. Toplota će omekšati suvo grožđe.
Po želji dodajte seckani sveži peršun.
Aroma koja se širi kuhinjom tokom kuvanja ovog jela jednostavno je neodoljiva. Ukus je još više zadivljujući i ne možete prestati da jedete ovu predivnu piletinu Kabsa, zasićenu sa toliko aroma!
Prijatno!