Piletina Kabsa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Piletina Kabsa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ovo jelo od piletine je toliko bogato ukusima i mirisima, da čovek teško može da prestane da ga jede"

Potrebni sastojci

  • piletina - 600 g (bataci ili 1/2 pileta isečeno na komade)
  • basmati pirinač - 320 g
  • luk - 1 veća glavica
  • beli luk - 4 čena
  • šargarepa - 1 komad
  • zelena paprika - 1 komad
  • paradajz - 2 komada, dobro sazreo
  • biber - 1 kašičica, fino mleven
  • karanfilić - 4 komada
  • lovorov list - 1 komad
  • cimet - 1/2 kašičica, ili po ukusu
  • đumbir - 1 kašičica, svež, narendan
  • kora od limuna - 1 kašika, sitno narendana
  • kardamon - 1 kašičica u prahu
  • kumin - 1 kašičica, mleven
  • kurkuma - 1 kašičica ili šafran 2 - 3 prstohvata
  • kajenska paprika - 1 - 2 suve paprike (po želji)
  • pileći bujon - 1 litar + voda za dolivanje
  • ulje - 5 kašika (ili maslinovo ulje)
  • kravlji maslac - 2 kašike
  • so - po ukusu
  • bademi - za posipanje
  • suvo grožđe - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kabsa je jelo sa pirinčem i mesom poreklom iz Saudijske Arabije. I kao i sva arapska jela, i ovo je bogato aromama i mnogim začinima.

Meso koje koristimo za ovaj recept je piletina.

Meso utrljajte dolom začina, dodajte malo soli i maslinovo ulje i ostavite ga sat -dva u frižideru. Ako je marinirano od prethodnog dana, još je bolje.

Basmati pirinač potopite u vodu na oko 45 minuta, a zatim ga dobro operite.

Luk i šargarepu očistite i naseckajte. Pržite na ulju i maslacu dok ne omekšaju. Dodajte seckanu papriku i beli luk, a zatim paradajz - narendan ili mleven.

Kad se sve dobro isprži, dodajte sve začine, koru od limuna, so i piletinu u komadima.

Kuvajte dva minuta i sipajte topli pileći bujon.

Jelo kuvajte dok meso ne bude spremno, oko 35 minuta.

Izvadite komade piletine i dodajte vodu ako je bujon ispario.

Dodajte pirinač i vodite računa da bi iznad njega trebalo da bude malo više od prsta tečnosti (pogledajte uputstva na pakovanju).

Dobro je da kuvate u širokoj i dubokoj posudi ili tepsiji kako pirinač ne bi bio u previše debelom sloju.

Kuvajte na srednjoj vatri dok se tečnost ne upije, oko 18 minuta, i na kraju poređajte piletinu. Pirinač se ne meša tokom kuvanja.

Piletinu sa pirinčem pospite sa blago pečenim ili prženim bademima (ako koristite narezane, a možete i sirove) i suvim grožđem. Toplota će omekšati suvo grožđe.

Po želji dodajte seckani sveži peršun.

Aroma koja se širi kuhinjom tokom kuvanja ovog jela jednostavno je neodoljiva. Ukus je još više zadivljujući i ne možete prestati da jedete ovu predivnu piletinu Kabsa, zasićenu sa toliko aroma!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: