Način pripreme
Prvo uklonite kožu sa pečijeg filea, ali je sačuvajte. Utrljajte ruzmarin u biber, kako u meso, tako i u kožu. Ostavite meso u frižideru na nekoliko sati da se dobro začini, a najbolje preko noći.
Izvadite pačetinu i oštrim nožem je presecite po dužini na tanke polovine, ali nemojte da je isečete do kraja. File treba da se otvori kao knjiga.
Donji deo filea, koji je deblji, takođe presecite, ali ovoga puta iznutra prema spolja - ponovo nemojte da isečete do kraja. Na ovaj način ćete dobiti ceo komad tankog filea pačetine, koji je idealan za pripremu rolata.
U slučaju da želite da meso bude još tanje, postavite ga između dva lista providne folije i izlupajte ga čekićem za meso. Na ovaj način ćete poravnati sve nepravilnosti.
Ako ćete pačetinu pripremati u rerni, postavite je na aluminijumsku foliju, ali ako želite da je kuvate na pari, postavite je preko providne folije.
Naseckajte kruške i stavite tanak sloj na pačetinu (sačuvajte ostatak krušaka). Nakon toga pažljivo umotajte rolate, koji su čvrsti i dobro umotani u foliju prema vašem izboru kuvanja.
U slučaju da rolate od pačetine pripremate na pari, vreme kuvanja je oko 25 minuta. U rerni, vreme je skoro isto, ali zavisi od debljine rolata. Vaš cilj treba da bude lagano pečena pačetina, roze boje. Duža termička obrada će isušiti meso.
Dok se rolati kuvaju, vi pripremite sos za njih.
Sitno naseckajte odvojenu kožu pačetine i pržite je na umerenoj vatri oko 10 minuta, a zato vreme će ona pustiti pačiju mast. Procedite pačiju mast i u njoj ispržite sitno seckani luk.
Dodajte ruzmarin, preostale kruške, borovnice i sok od limuna. Nakon minut-dva dodajte sok od pomorandže, karamel i vino.
Izmrvite kocku bujona i dodajte je u sos, pa poklopite posudu. Kuvajte sos dvadesetak minuta na umerenoj vatri. Sklonite poklopac i nastavite da kuvate još 6-7 minuta dok se sos ne redukuje.
Izvadite gotove rolate, nasecite ih na kolutove i prelijte ih sosom. Poslužite odmah.
Rolati od pačetine sa raskošnim sosom su fantastični!