Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmice od loze sa rižotom i kačkavaljem

Sarmice od loze sa rižotom i kačkavaljem

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Sarmice od loze sa rižotom i kačkavaljem
Fotografije: Maria Bojilova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Jedemo ove sarmice od lize sa toliko velikim zadovoljstvom da im na kraju ne znamo ni broj"

Potrebni sastojci

  • listovi loze - 50 komada, sveži
  • pirinač karnaroli - 1 šolja
  • kačkavalj - 100 g
  • sušeni praziluk - 2 kašike
  • nana - 3 struka, sveža
  • biber - 3 prstohvata, mešavina belog, zelenog i crvenog
  • so
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • aleva paprika - 1 kašika
  • vino - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Listovi loze se operu veoma dobro i ostavljaju se da se ocede od vode.

Pirinač se stavlja u posudu, ne pere se.

Sušeni praziluk se promeša sa maslinovim uljem i alevom paprikom i dodaje se u pirinač.

Kačkavalj se narenda na sitno rende i dodaje se u nadev.

Pirinač se meša veoma dobro, pro čemu se postepeno dodaje smesa od bibera, soli i sitno isečenih listova sveže nane.

U svaki list loze se stavlja kašičica nadeva i uvija se sarma.

Sarma ne treba da se prepuni rižotom, jer je nadev sirov i pri kuvanju listovi loze će se pokidati.

Sarme se poređaju u šerpu, na čije se dno stavljaju listovi loze.

Skroz odozgo preko sarmi se stavlja tanjir, okrenutim dnom na gore.

Prelivaju se vinom i sa dve šolje vode.

Kuva se na slaboj vatri 30 minuta nakon što provri, nakon toga se sklanja sa ringle i ostavlja se da se ohladi i da pirinač upije preostalu tečnost.

Tanjir se sklanja nakon što se sarmice od loze ohlade.

Sarmice od loze sa rižotom i kačkavaljem su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: