Način pripreme
Sveže mleko se blago zagreje. Kvasac se razblaži u polovini svežeg mleka.
Dodajte se jedan prstohvat šećera i 3 supene kašike brašna. Meša se veoma dobro i ostavlja se da kvasac nadođe.
Brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.
U sredini se pravi kladenac, u koji se stavljaju jaja osim jednog žumanca i ostalo sveže mleko.
Dodaje se aktivirani kvasac, so i šećer.
Mesi se srednje čvrsto testo koje se deli na četiri dela od kojih je jedan manji.
Mali deo se oblikuje u loptu i stavlja se u centar na tepsiju podmazanu maslacem.
Ostala tri dela se razvijaju u kore koje se slepljuju jedna na drugu istopljenim maslacem tako da se dobije jedna kora.
Kora se seče na 16 jednakih delova. Svaki deo se uvija u rolat.
Rolati se ređaju u tepsiju u krug oko centra.
Pogača se ostavlja da naraste, nakon čega se premazuje odvojenim žumancem i peče se 40 minuta na 160 stepeni.
Pogača od spelte Sunce je gotova.