Način pripreme
Skuvamo pastu konkilie u ključaloj vodi sa malo himalajske soli i šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje).
Mešmo često i čim omeknu i već su u potpunosti skuvani, skidamo sa ringle. Procedimo kroz đevđir, peremo hladnom vodom i ponovo procedimo vodu. Vraćamo makarone u šerpu ili drugu duboku posudu.
Na ringli napunimo malu šerpu s malo vodice. Čim provri, sipamo pšenični griz, mešajući metalnom žicom za mućenje. Čim se blago zgusti, skidamo sa ringle i ostavljamo da se hladi.
Sveže listove zelja - operemo i iseckamo na trakice tako što smo uklonili spoljašnje drške. Poparimo ih sa ključalom vodom na veoma kartko, samo koliko je potrebno da blago omeknu, i pre nego što su promenili boju, procedimo ih od vode. Sipamo ih u bokal nutri buleta (ili moćni blender).
U njih dodajemo i drugi prolećni sveži zeleniš koji smo sitno iseckali: mladi luk, rukolu, sremuš, blitvu (ili spanać), divlju nanu i peršun.
U zeleni miks dodajemo mali čen belog luka, iseckane orahe, skuvani pšenični griz i začine po ukusu: himalajsku finu so, šarlan, crni mleveni biber, svež limunov sok i belo sirće Balzamiko.
Sipamo malo vode i sameljemo nekoliko puta dok ne postane fino mleveno, tako što u pauzama mešamo kako bi sve uspelo da se samelje.
Sipamo zeleni sos na makarone i mešamo kako bi se ravnomerno začinili.
Raspoređujemo u porcijama i poslužujemo za jedno sunčano popodne.
Prolećna zelena konkilie testenina sa zeljem - jednostavna, ukusna i vitaminska!