Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Burek»Turska pita burek sa mlevenim mesom

Turska pita burek sa mlevenim mesom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Turska pita burek sa mlevenim mesom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Eto kakav će biti današnji rućak cele porodice, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 320 g + za dodatno mešenje i posipanje radne površine
  • voda - 125 ml
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • Nadev
  • mleveno meso - 350 g, teleće
  • praziluk - 100 g
  • krompir - 2 komada
  • crni biber - 1 kašičica, mleveni
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • ulje - 5 supenih kašika ili maslinovo ulje
  • Za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 100 ml
  • maslac - 45 g
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo umutite 1 jaje sa kašičicom soli. Pomešajte s vodom i uljem. U posudu prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje u koje sipajte tečnu smesu i kašiku sirćeta.

Umesite glatko i elastično testo i stavite ga u nabrašnjenu posudu ili kesu. Ostavite ga na 2-3 sata na sobnoj temperaturi i posle na 1 noć u frižideru.

Na taj način se formiraju glutenske veze, a da u testu nema sredstava za dizanje testa. Ja koristim specijalno brašno za pite i ne znam da li je od njega, ili bi se generalno isto dobilo i sa svakim drugim brašnom.

Narednog dana izvadite testo i ostavite ga da se otpusti na sobnoj temperaturi barem sat vremena - kao u posudi ili kesi.

Za to vreme pripremite nadev za burek.

Iseckajte praziluk i ogulite krompir i izrendajte ih na krupno rende.

Dinstajte u ulju obe vrste povrća dok ne omeknu i posle, da ne bi praziluk zagoreo sipajte otprilike 100 ml vode u dva navrata. Tako će i izrendani krompiri savršeno omeknuti.

Stavite mleveno meso, so, crni biber, alevu papriku i ukoliko je potrebno još malo vode. Mešajte kako bi se mleveno meso pretvorilo u mrve i promenilo svoju boju.

Ostavite nadev da se ohladi.

Podelite testo na 7 jednakih lopti. Svaku od njih razvijajte na dobro nabrašnjenoj radnoj površini u tanku poluprovidnu koru. Ono je najteži deo pripremanja pite, ali čak i da nemate iskustvo, ukoliko ste dobro nabrašnili radnu površinu, bez problema ćete razviti fine kore.

Prilikom korišćenja specijalnog brašna za pite čak je još lakše, s obzirom na to da ono daje elastičnost testu i teško se kida.

Svaku koru mažite jajetom umućenim s mlekom i malo soli i rasporedite ravnomerno nadev.

Uvijte u rolat, a posle ređajte u nauljenu tepsiju u oblik puža.

Kada ste oblikovali vaš burek, veoma obilno ga namažite mekim maslacem i ostavite na 20 minuta.

Pecite tursku pitu burek s mlevenim mesom u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se ne dobije lepa, zlatkasta boja.

Pojedite uz šolju jogurta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: