Način pripreme
Počnite pripremu ovog jermenskog hleba tako što ćete ugrejati 125 ml vode i rastopiti kvasac sa 2 supene kašike brašna i šećerom. Promešajte, pokrijte folijom i ostavite sa strane.
U posudi prosejte brašno, dodajte so i u njemu napravite rupu u sredini. Sipajte kvasac i preostlau vodu. Zamesite glatko testo za hleb.
Prebacite u namazanu posudu i uvijte streč folijom. Ostavite 60 minuta na toplom da nadođe.
Razvucite list papira za pečenje i stavite testo za ravan hleb. Izvucite od sredine prema kraju, pritiskajte rukama. Tako ćete dobiti ovalni oblik.
Biće vam lakše da oblikujete ovaj mekani hleb tako što ćete namazati ruke u smesu od ulja, belanca, soli i malo vode.
Pritisnite dva prsta ka unutra ivica da nacrtate krug, a posle unutra u njemu napravite linije. Ostavite 20 minuta.
Pecite tradicionalni ravni jermenski hleb pola sata na 200 stepeni u rerni, u kojoj se nalazi posuda sa vodom.