Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Tradicionalni ravni jermenski hleb

Tradicionalni ravni jermenski hleb

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Tradicionalni ravni jermenski hleb
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Servirajte ukusne gozbe sa ovim ravnim jedmenskim hlebom - više će vam se osladiti"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 15 g, svež ili 7 g suvog
  • voda - 345 ml
  • brašno - 450 g + 2 supene kašike za smesu sa kvascem.
  • so - 2 kašičice
  • ulje - 2 supene kašičice + dodatno
  • šećer - 1 kašičica
  • za premazivanje
  • voda - 1 supena kašika
  • belanca - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite pripremu ovog jermenskog hleba tako što ćete ugrejati 125 ml vode i rastopiti kvasac sa 2 supene kašike brašna i šećerom. Promešajte, pokrijte folijom i ostavite sa strane.

U posudi prosejte brašno, dodajte so i u njemu napravite rupu u sredini. Sipajte kvasac i preostlau vodu. Zamesite glatko testo za hleb.

Prebacite u namazanu posudu i uvijte streč folijom. Ostavite 60 minuta na toplom da nadođe.

Razvucite list papira za pečenje i stavite testo za ravan hleb. Izvucite od sredine prema kraju, pritiskajte rukama. Tako ćete dobiti ovalni oblik.

Biće vam lakše da oblikujete ovaj mekani hleb tako što ćete namazati ruke u smesu od ulja, belanca, soli i malo vode.

Pritisnite dva prsta ka unutra ivica da nacrtate krug, a posle unutra u njemu napravite linije. Ostavite 20 minuta.

Pecite tradicionalni ravni jermenski hleb pola sata na 200 stepeni u rerni, u kojoj se nalazi posuda sa vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: