Način pripreme
Za one koji žele da ga naprave sa pivskim kvasom: pripremite kvas sa 60 g brašna, 60 g, vode i 8-10 g svežeg obrađenog pivskog kvasa.
Sačekajte da se udupla i koristite umesto kvasca (42 g). Odmah sppremajte naš kukuruzni hleb: u posudi pomešajte speltino brašno i kukuruzno brašno, dodajte 400 g vode i mešajte kašikom. Ostavite da se odmori na sat vremena.
Ova operacija se naziva autoliza i priprema naše brašno da se dobro razvije testo.
U posudi planetarnog miksera pomešajte kvasac, slad i ostalih 50 grama vode.
Dodajte autolizu i ostavite da radi otprilike 7-8 minuta. Testo treba da bude elastčno. Dodajte i so i ostavite da dobro upije.
Preokrenite testo na dasci, blago posuto speltinim brašnom, oblikujte loptu i pokrijte je krpom. Ostavite testo da se odmori otprilike 20 minuta, nakon čega blago umesite još dva puta.
U početku će testo biti veoma mekano, ali kada ga umesimo, postaće elastično.
Ostavite testo da naraste u zatvorenoj posudi na otprilike 4-5 sati, dok se ne udupla ili ga stavite u frižider ako nemate vremena da nastavite narednog dana.
Izadite naraslo testo, preklopite ga tri puta i ostavite da se odmori na 20 minuta.
Oblikujte naš hleb od spelte, stavite da naraste u kalup za pečenje, pokriven krpom i posut kukuruznim brašnom, i po želji semenkama. Ostavite da naraste dok se ne udupla, otprilike 2 sata.
Uključite rernu na 240°C sa šerpom sa ključalom vodom unutra i takođe stavite tepsiju u kojoj ćete peći hleb da se dobro zagreje.
Stavite hleb na tepsiju koja ključa sa vodom, napravite razreze nožem i pecite.
Nakon 10 minuta izvadite šerpu sa vodom i smanjite rernu do 200 stepeni nastavljajući sa pečenjem još 35-40 minuta. Predvidite pečenje, tako da tokom poslednjih 5 minuta od pečenja u rerni budu otvorena vratašca. Ostavite kukuruzni hleb da se ohladi na rešetci u rerni koja je isključena.
Uživajte u aromatičnom korisnom domaćem hlebu!
Savet: Ako želite da pripremite ovaj ukusni hleb sa svežim kvascem, koristite pakovanje od 42 g i rastvorite u veoma toploj vodi (40-45 °C) 15-20 minuta i posle dodajte u brašno.