Način pripreme
Neki vole posno sočivo, ali drugo je sa mesom. Jelo bude još ukusnije.
Veoma dobro operite sočivo, stavite u šerpu sa hladnom vodom. Stavite šerpu na ringlu i ostavite da provri. Procedite sočivo i ponovo sipajte hladnu vodu, stavite lovorov list i kuvajte dok ne omekša.
U nelepljivi tiganj sipajte malo ulja i dodaje iseckane tanke komadiće slanine, pržite dok se ne dobije zlatasto-smeđa boja. Izvadite proprženu slaninu, dodajte unapred sitno iseckani luk i unapred izrendanu šargarepu, propržite dok ne omekšaju.
Dodajte paradajz pire i alevu papriku, mešajte i odmah sipajte proprženo povrće u kuvano sočivo. Dodajte sitno iseckani beli luk i ponovo vratite šerpu na ringlu.
Kada provri otprilike 5 minuta, sklonite šerpu sa ringle i dodajte proprženu slaninu i pospite majčinom dušicom.
Izmešajte sočivo, pokrijte šerpu poklopcem i ostavite tako na otprilike 10 minuta pre serviranja da se dinsta.
Veoma ukusno sočivo sa komadom hrskave pržene slanine!