Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Punjeni luk»Luk punjen pirinčem sa povrćem

Luk punjen pirinčem sa povrćem

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Luk punjen pirinčem sa povrćem
Fotografije: Iliana Parvanova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Ovo je pravo čudo koje s nestrpljenjem serviramo gostima da bismo videli njihove reakcije - luk punjen pirinčem sa povrćem"

Potrebni sastojci

  • luk - 6 komada, velike glavice
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • karfiol - 1/3 šolje, iskidan
  • grašak - 3 - 4 supene kašike, iz tegle
  • kukuruz - 3 - 4 supene kašike, iz konzerve
  • pirinač - ½ šolje, biserni
  • peršun - ¼ vezice
  • voda - oko 2 l
  • himalajska so - otprilike 1 kašičica, po ukusu
  • biber - 1/3 kašičičice
  • aleva paprika - ½ kašičice
  • divlja nana - 1 ravna kašičica, izmrvljena
  • kumin - 2 - 3 prstohvata, mleveni
  • šarlan - 2 supene kašike, suncokretovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulimo 6 velikih glavica luka od ljuski, lepo ih operemo i ubacujemo ih da se kuvaju otprilike 25 minuta u posoljenoj vodi, u šerpi srednje veličine tako da ih nivo vode gotovo pokriva.

Kada malo omeknu, vadimo ih, odsečemo poklopčiće i pomoću viljuške vadimo unutrašnje delove luka tako što ostavljamo 2-3 sloja.

Posebno ogulimo, operemo i sečemo na sitne kockice 1 šargarepu i iskidamo karfiol na male grudvice - ukupno otprilike pola čaše. Seckamo i unutrašnje delove luka na sitno.

U šerpu sipamo 1-2 supene kašike suncokretovog ulja - šarlan da se zagreje i sipamo iseckane šargarepe i luk. Mešamo i stavljamo poklopac. Ubrzo sipamo pirinač, začinimo himalajskom solju, alevom paprikom i biberom i sušenom i izmrvljenom divljom nanom i mlevenim kuminom.

Mešamo i zalivamo 1 šoljom vode u kojoj se kuvao luk. Nastavljamo da mešamo dok ne upije vodu. Nakon čega dodajemo grašak, kukuruz i iseckani peršun i sipamo još otprilike 2/3 kaše vode od luka. Kuvamo dok ne bude polugotovo, kao za sarme.

Punimo luk i ređamo ga u tepsiju. Nakapamo nekoliko kapljica šarlana (suncokretovo ulje) na pirinač - na vrh svakog punjenog luka i sipamo ostali bujon od luka na dno tepsije.

Pečemo na а 200°C (odozgo i odozdo) otprilike 50 minuta - dok se ne dobije zlatkasta boja. Po želji stavljamo poklopčiće.

Poslužujemo izuzetan posni luk punjen pirinčem sa povrćem, topao i aromatičan za jedan bajkoviti ručak.

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: