Način pripreme
Zagrejte vodu i u njoj istopite kvasac i šećer.
Prosejte kukuruzno brašno i 3 šolje belog brašna u posudu. I njih dodajte so, izmešajte i napravite udubljenje. Dodajte smesu sa kvascem, ulje, kiselo mleko i 1 jaje. Počnite da mešate kašikom tako što uzimate malo brašna.
Čim postane teško za mešanje, prebacite testo na nabrašnjenu površinu i dodatno ga mesite rukama sa ostalim brašnom.
Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi.
Stavite gotovo testo u posudu i pokrijte ga streč folijom ili krpom i ostavite da naraste dok ne udupla svoj obim.
Za to vreme istopite maslac i izrmvite sir.
Naraslo testo premesite na nabrašnjenoj radnoj površini i podelite na 4 dela koja oblikujte u loptice. Svaku lopticu razvijte u krug prečnika tepsije.
Namažite tepsiju maslacem i stavite prvu koru. Namažite i nju maslacem i pospite 1/3 sira.
Nastavite tako i sa druge 3 loptice tako što poslednju samo namažete maslacem.
Uzmite oštar nož i isecite penjurliju na kvadrate i zatim pospite kukuruznim grizom.
Ostavite da ponovo naraste na još 30 minuta, a za to vreme zagrejte rernu.
Stavite penjurliju da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom prvih 10 minuta. Zatim isključite ventilator i pecite na gornjem i donjem greja;u još 30 minuta dok ne dobije prijatnu zlatastu boju.
Poslužite ovu ređanu kukuruznu penjurliju sa hrskavom koricom i mekanom unutrašnošću toplog sa šoljom jogurta.
Prijatno!