Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Janija»Pirinač Kaldoso sa školjkama, lignjama i škampima

Pirinač Kaldoso sa školjkama, lignjama i škampima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pirinač Kaldoso sa školjkama, lignjama i škampima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
2
"Morski plodovi čine ovaj pirinač jednim odličnim jelom koje ne možete da propustite"

Potrebni sastojci

  • škampi - 150 g, sveži, neoguljeni
  • školjke - 150 g, bele, peščane (sveže, sa ljuskom)
  • beli luk - 2 čena
  • lignja - 1, veća
  • pirinač - 150 g, bomba
  • koncentrat paradajza - 30 g
  • paradajz - 1 izrendan
  • paprike - 2 komada (crvena i zelena)
  • aleva paprika - 1 kašičica, sa zaobljenim vrhom
  • šafran - 2 prstohvata, dlačice
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • vino - 100 ml, roze ili belo
  • so - po ukusu
  • peršun - 2 struka, listovi
  • za bujon
  • šargarepe - 1 - 2 komada
  • paradajz - 1 komad, manji
  • paškanat - 1 komad
  • celer - 1 struk
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike
  • brendi - 30 ml
  • so - 1 prstohvat
  • peršun - 3 grančice
* merne jedinice

Način pripreme

Za jelo mogu da se koriste dve ili tri različite vrste škampa, ali uslov je da budu sveži ili u krajnjem slučaju zamrznuti, neoguljeni.

Počnite sa potapanjem školjki u slanu vodu na sat vremena tako što na polovini ovog vremena vodu zamenite novom. Tako će žive peščane školjke izbaciti pesak iz svojih ljuski.

Za to vreme skuvajte bujon.

Ogulite škampe ili deo njih i u dubokoj šerpi propržite sa malo maslinovog ulja ljuske i glavice sa dva čena belog luka. Nakon dve minute, ili kada počne lepo da miriše, sipajte brendi i po želji flambirajte. Možete prosto da ostavite na minutu da alkohol ispari i da aromu.

Sipajte otprilike 750 ml vode, stavite očišćene i prepolovljene šargarepu, paškanat, paradajz, grančice peršuna i celer.

Posolite i kuvajte 25 minuta poklopljeno.

I kaserolu ili tipičan za ovo jelo kaldero (duboka posuda sa velikim drškama) sipajte maslinovo ulje (60 ml) i kada se dobro zagreje stavite lignju iseckanu na male kockice.

Propržite je na 10 minuta i stavite sitno iseckane paprike. Zatim dodajte i beli luk, a nakon toga koncentrat paradajza i izrendan paradajz sa alevom paprikom.

Propržite na još 5 minuta i sipajte vino i šafran.

Kada nakon dve, tri minute alkohol ispari, sipajte zagrejani proceđeni bujon.

Sačekajte da počne da bubru i tada sipajte pirinač.

Kuvajte otprilike 12 minuta, na kraju dodajte školjke, a nakon minutu, dve i škampe.

Škampima nije potrebno mnogo vremena, maksimum dve minute, a potrebno je da se sve školjke otvore. Kada se to desi, jelo je gotovo.

Treba da ima čorbice i da pirinač bude tvrd, ali ne sirov.

Pospite iseckanim peršunom i ostavite na dve minute da odmori pre nego što poslužite.

Pirinač kaldoso se konzumira tačno kada istekne vreme odmora pirinča, s obzirom na to da nakon toga počinje da upija tečnost.

Poslužuje se sa lepim belim vinom.

Pirinač Kaldoso sa školjkama, lignjama i škampima je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: