Način pripreme
Prosejte brašno i dodajte so, šećer i suvi kvasac, dobro mešajte da se pomešaju.
Napravite udubljenje u njemu i dodajte umućeno jaje, ulje i zagrejano sveže mleko, umesite veoma meko testo. Stavite ga u posudu podmazanu uljem i pokrijte streč folijom, ostavite tako da naraste na toplom.
Za to vreme pripremite nadev tako što pomešate izmrvljeni sir sa umućenim jajima.
Razvijte naraslo testo u tanku pravougaonu koru. Koru namažite delom istopljenog maslaca, a ostali dodajte u nadev i mešajte. Namažite koru nadevom tako što na kraju široke strane kore ostavite 2-3 prsta samo testo bez nadeva.
Uvijte koru u ne mnogo stgnut rolat i isecite na 12 delova jednake veličine (puževi).
U tanjir stavite šaku brašna. Svaki isečeni deo (pužić) zapečatite brašnom sa obe strane razreza i blago pritiskajte kako bi se oblikovao okrugli i tanji pužić.
Stavite tepsiju rerne sa papirom za pečenje i poređajte pogačice sa sirom na rastojanju jednu od druge, ostavite tako na 20 minuta. Nakon toga pogačice sa sirom namažite umućenim žumancem pomešanim sa 1 kašičicom svežeg mleka.
Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite otprilike 35 minuta dok se ne dobije zlatkasto-smeđa boja.
Gotov pogačice sa sirom namažite uljem i pokrijte kako bi ostale mekše i vazdušastije.
Ukusne pogačice sa sirom su gotove.
Komentari