Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Svinjske grudi i plećka sa svežim kupusom

Svinjske grudi i plećka sa svežim kupusom

Svinjske grudi i plećka sa svežim kupusom
Fotografije: Teodora Meshterova
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Svinjetinu sa svežim kupusom nismo odavno jeli, mislim da je vreme"

Potrebni sastojci

  • svinjske grudi - 1 kg
  • svinjska plećka - 600 g
  • svež kupus - 1 glavica (1.5 kg)
  • šargarepe - 2 komada
  • praziluk - 1 struk
  • ljutenica - 2 supene kašike, krupno mlevena
  • celer - 2 supene kašike, svež
  • majčina dušica - 2 kašičice
  • čubar - 2 kašičice
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • ulje - 20 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Uklonite klip glavice kupusa i isecite ga na ne mnogo velike trake.

Izgnječite ga sa solju.

Šargarepe ogulite i izrendajte.

Praziluk očistite i isecite na kolutove.

U dubokoj šerpi zagrejte ulje i propržite praziluk i šargarepu.

Po želji možete da dodate i čen belog luka.

Nakon što se šargarepe i praziluk izdinstaju, dodajte kupus i celer i sačekajte da omekne.

Zatim dodajte ljutenicu i začinite solju, 1 kašičicom čubra, crnim biberom, 1 prstohvatom aleve paprike i izmešajte. Ostavite na 10 minuta da se kuva. Za to vreme isecite plećku na kockice, a grudi isecite na rebra.

Stavite ih u posudu i začinite ostalim začinima. Nakon što se kupus izdinstao, prebacite ga u tepsiju, dodajte plećku, izmešajte i odozgo poređajte rebra.

Dospite 1 šolju vode, stavite foliju na tepsiju i pecite na 180 stepeni 20 minuta sa folijom, a nakon toga sklonite foliju i kuvajte dok jelo ne bude u potpunosti gotovo. Neka vam je slatko sa svinjetinom sa kupusom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: