Način pripreme
Meso začinite crnim biberom i ruzmarinom i dobro utrljajte začine zajedno sa 1 kašikom maslinovog ulja. Uvijte providnom kuhinjskom folijom i ostavite u frižideru svinjski but da odstoji preko noći.
Ovaj deo praseta je izuzetno krhak i nalazi se sakriven iza prednjeg dela životinje.
Jedan je od najkrhkijih delova praseta i u nekim zemljama se prodae posebno od buta. U Španiji se naziva Sekreto što znači Tajna upravo zbog toga što je tajna (pretpostavljam) šnicla sakrivena iza buta praseta.
Ali da se vratimo na recept. Nakon što se meso dobzo začinilo tokom noći, izvadite ga iz frižider da stoji na sobnoj temperaturi dok pripremate sos od malina.
Za sami sos sam koristila jedan kompot od malina tako što je polovina voća je ono iz kompota i druga polovina - sveže. Ne preporučuje se da sve malinice budu iz kompota, zato što su mnogo blede i sav njihov ukus i boja je otišla u sok/u tečnost.
Crveni i beli luk isecite na ivice i propržite na maslinovom ulju dok ne omekša. Stavite sve plodove malina i kuvajte 1-2 minutu, nakon toga posolite i sipajte vino.
Nakon još 2 minuta neprestanog mešanja sipajte i polovinu soka od malina i goveži koncentrat. Kuvajte na slaboj vatri 30 minuta dosipajući ostalu tečnost, ukoliko se mnogo redukuje. Za potpuno redukovanje i zgušnjavanje sosa, pojačajte temperaturu na kraju kuvanja.
Ponekad dodajem u sos i 1 kašiku slatka od borovnica, bude raskošno.
Pasirajte i održavajte minimalnu temperaturu rungle kako bi sos ostao topao dok ne ispečete meso.
Svinjetinu isecite na debele trake. Ukoliko ima mnogo masnoće, uklonite je i zapecite u tiganju sa nelepljivim premazom sa svih strana.
U početku na jakoj vatri kako bi se meso zapeklo, a posle dopecite na srednjoj temperaturi još nekoliko minuta, kako bi se savršeno skuvalo i iznutra.
Rasporedite aromatični sos od malina u tanjire za serviranje i odozgo položite ivice mesa.
Pospite krupnom ljuspastom solju tip Maldon i odmah poslužite.
Krhko svinjsko meso sa sosom od malina je jelo odgovarajuće za praznićnu večeru i posebne povode!