Sarme sa bulgurom i heljdom

Sarme sa bulgurom i heljdom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Sarme sa bulgurom i heljdom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
12/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno90 min.
Porcije4
"Ako volite ukus tradicionalnih sarmi, sigurno će vam se i ove mnogo dopasti"

Potrebni sastojci

  • kupus - 14 - 15 komada, listovi
  • ulje - 5 kašika
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • heljda - 1/2 šolje
  • bulgur - 100 g
  • so - po ukusu
  • biber
  • aleva paprika
  • ulje - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Odseče se 14-15 listova svežeg kupusa i očiste se od debelih žila.

Zagreva se polovina šerpe vode i u njoj se blanširaju listovi kupusa, tek toliko da omekšaju i blago promene svoju boju. Ocede se dobro.

U šerpi se zagreca ulje, zaprže se isečen luk i narendana šargarepa. Dodaju si i dobro oceđeni heljda i bulgur.

Promeša se, tek toliko da se sastojci pomešaju minut, dva i dodaje se aleva paprika.

Promeša se i sipa se vruća voda oko 350-400 ml. Začinjava se solju, biberom i origanom. Smanjuje se vatra na 4-5 stepeni i kuva se dok zrnca ne nabubre i ne upiju više tečnosti.

Preko svakog lista se stavlja kašika bulgura sa heljdom i uvijaju se sarmice.

Stavljaju se u šerpu, posipa se alevom paprikom, uljem i sipa se voda malo preko sarmi od kupusa.

Poklapaju se malim tanjirom i kuvaju na umerenoj vatri 30 minuta dok kupus ne bude gotov.

Servira se toplo, ali i hladno je veoma ukusno.

Prijatno!

Sarme sa bulgurom i heljdom su gotove.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: