Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Pogača od sode sa mlakom vodom za Badnje veče

Pogača od sode sa mlakom vodom za Badnje veče

ažurirano:
Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
329951k
Pogača od sode sa mlakom vodom za Badnje veče
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Badnje veče se dočekuje sa pogačom od sode - imamo recept za takvu."

Potrebni sastojci

  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • mlaka voda - 650 ml
  • prašak za pecivo - 10 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 2 supene kašike
  • brašno - otprilike 800 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pripema se gvozdeni novčić sa pupoljkom drena i crvenim koncem. Može da se uvije folijom kako bi bilo higijenskije. Brašno se proseje. U lavorčić se stavljaju šećer i so.

Dodaje se mlaka voda tako što ona ne sme da bude niti hladna, niti vruća. Dodaju se prašak za pecivo i soda. Smesa se aktivira prilikom svakog dodatog sastojka. Dobro se izmeša kako bi se šećer i soda rastvorili.

Dodaje se sirće i ulje. Ponovo se dobro izmeša. Postepeno počinje da se dodaje brašno. Mesi se meko testo tako što se unutra stavlja novčić.

Ostavlja se u lavorčiću sa malo brašna sa strane i pokriva se folijom. Ostavlja se na toplom na otprilike sat vreme da se odmori. Priprema se tepsija sa uljem. Testo se razvija u veličinu tepsije. Stavlja se u tepsiju.

Ukrašava se po želji. Ja sam koristila 2 viljuške bockajući i izvlačeći nagore. Oblikovala sam krst i napravila sam bord pogače. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 35 minuta.

Nakon što se ispeče, posipa se vodom i pokriva se novinom i krpom za uvijanje hleba. Ostavlja se na nekoliko minutica. Ova pogača od sode sa mlakom vodom za Badnje veče se servira topla.

Najstariji u kući odlomi po komad za svakog ostavljajući komad i položajniku kog svako pozive za svoju trpezu. A novčić je simbol uspeha i zdravlja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: