Način pripreme
Pripema se gvozdeni novčić sa pupoljkom drena i crvenim koncem. Može da se uvije folijom kako bi bilo higijenskije. Brašno se proseje. U lavorčić se stavljaju šećer i so.
Dodaje se mlaka voda tako što ona ne sme da bude niti hladna, niti vruća. Dodaju se prašak za pecivo i soda. Smesa se aktivira prilikom svakog dodatog sastojka. Dobro se izmeša kako bi se šećer i soda rastvorili.
Dodaje se sirće i ulje. Ponovo se dobro izmeša. Postepeno počinje da se dodaje brašno. Mesi se meko testo tako što se unutra stavlja novčić.
Ostavlja se u lavorčiću sa malo brašna sa strane i pokriva se folijom. Ostavlja se na toplom na otprilike sat vreme da se odmori. Priprema se tepsija sa uljem. Testo se razvija u veličinu tepsije. Stavlja se u tepsiju.
Ukrašava se po želji. Ja sam koristila 2 viljuške bockajući i izvlačeći nagore. Oblikovala sam krst i napravila sam bord pogače. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 35 minuta.
Nakon što se ispeče, posipa se vodom i pokriva se novinom i krpom za uvijanje hleba. Ostavlja se na nekoliko minutica. Ova pogača od sode sa mlakom vodom za Badnje veče se servira topla.
Najstariji u kući odlomi po komad za svakog ostavljajući komad i položajniku kog svako pozive za svoju trpezu. A novčić je simbol uspeha i zdravlja.