Način pripreme
Skuvajte heljdu bez da je prethodno namačete u posudi na rignli sa vodom u odnosu 1:3. Heljda se kuva poklopljena, bez otvaranja do samog kraja kuvanja - otprilike 15-20 minuta.
Gotovu heljdu dobro isperite pod hladnom vodom ocedite he i pasirajte dok se ne dobije glatka i homogena smesa. Sitno iseckani luk dinstajte u zagrejanom maslinovom ulju zajedno sa pečurkama, začinite ih začinima i pasirajte ih sa skuvanim krompirom.
Dodajte smesu od povrća u heljdu. Izmešajte celu smesu zajedno sa presovanim belim lukom, fino izmrvljenom ljutom paprikom, sveže iseckanim peršunom i još od začina po ukusu. Ako je smesa retka, zgustite je sa malo skroba.
Nauljenim ili navlažnjenim rukama oblikujte ćufte. Prezle ili brašno izmešajte sa malo začina i sveže iseckanim peršunom. Pohujte ćuftice od heljde i ubacujte ih da se prže u zagrejanom teflonskom tiganju na slaboj vatri sa malom količinom masnoće.
Po želji pecite pikantne ćuftice od heljde u tepsiji sa papirom za pečenje u rerni zagrejanoj na 200 stepeni otprilike 20-25 minuta.