Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača za žeteoce sa sodom i kvascem

Pogača za žeteoce sa sodom i kvascem

Kristian AleksandrovKristian Aleksandrov
Guru
369602k133
Pogača za žeteoce sa sodom i kvascem
Fotografije: Kristian Aleksandrov
1 / 2
26/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Ko može da odoli toploj pogači?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g
  • voda - 450 ml, topla
  • maj - 5 godina
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • ulje - 1 kašičica
  • sol - 1/2 kašičice
  • šećer - 1/2 kašičice
  • sirće - 2 kapi
* merne jedinice

Način pripreme

U toplu vodu dodajte kvasac, šećer i 2 kašike od brašna. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

Prosejte brašno u posudu i dodajte so. U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte penasti kvasac, ulje i sodu ugašenu u sirćetu. Promešajte i ostavite 10 minuta.

Zatim umesite lepo glatko, nelepljivo testo, dodajući još brašna ako je potrebno.

Pokrijte testo folijom i ostavite da raste1 sat.

Pogaču sa sodom oblikujte na sledeći način:

Podelite testo na tri dela.

Dva dela oklagijom razvaljajte u podjednako velike okrugle kore.

Treći deo razvaljajte na veću koru. Po želji, ovde možete dodati omiljene začine poput šarene soli, belog luka ili drugog. Umotajte u rolnu i isecite na 10 jednakih malih rolnica.

Jednu od dve kore stavite u teflonski pleh i po njoj poređajte rolnice.

Na vrh stavite drugu koru i lepo je gurnite okolo, pokušavajući da formirate okruglu pogaču.

Na pogači napravite 2-3 reza i ostavite da raste još 20 minuta.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite vašu pogaču za žeteoce sa sodom i kvascem oko 25 minuta do zlatne boje, proveravajući suvom čačkalicom. Prilikom pečenja hleb puca na vrhu.

Poslužite Pogaču sa sodom dok je još topla.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: