Način pripreme
U toplu vodu dodajte kvasac, šećer i 2 kašike od brašna. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
Prosejte brašno u posudu i dodajte so. U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte penasti kvasac, ulje i sodu ugašenu u sirćetu. Promešajte i ostavite 10 minuta.
Zatim umesite lepo glatko, nelepljivo testo, dodajući još brašna ako je potrebno.
Pokrijte testo folijom i ostavite da raste1 sat.
Pogaču sa sodom oblikujte na sledeći način:
Podelite testo na tri dela.
Dva dela oklagijom razvaljajte u podjednako velike okrugle kore.
Treći deo razvaljajte na veću koru. Po želji, ovde možete dodati omiljene začine poput šarene soli, belog luka ili drugog. Umotajte u rolnu i isecite na 10 jednakih malih rolnica.
Jednu od dve kore stavite u teflonski pleh i po njoj poređajte rolnice.
Na vrh stavite drugu koru i lepo je gurnite okolo, pokušavajući da formirate okruglu pogaču.
Na pogači napravite 2-3 reza i ostavite da raste još 20 minuta.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite vašu pogaču za žeteoce sa sodom i kvascem oko 25 minuta do zlatne boje, proveravajući suvom čačkalicom. Prilikom pečenja hleb puca na vrhu.
Poslužite Pogaču sa sodom dok je još topla.