Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Beli pasulj u zemljanom loncu sa pečurkama

Beli pasulj u zemljanom loncu sa pečurkama

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k122
Beli pasulj u zemljanom loncu sa pečurkama
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
31/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
8
"Dobija se odlično jelo od belog pasulja u zemljanom loncu sa pečurkama!"

Potrebni sastojci

  • pasulj - 400 g, beli
  • pečurke - 200 g
  • šargarepe - 50 g
  • luk - 2 komada, glavice
  • ulje - 100 ml
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • divlja nana - 1 kašičica, suva
  • peršun - 1/4 vezice
  • soda - 3 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Pasulj se opere i stavlja se u hladnu vodu u posudu. Ostavlja se da se namoči na 12 sati.

Nkon što se namoči voda se prosipa i pasulj se stavlja u šerpu sa hladnom vodom.

Stavlja se da provri, tako što se nakon proviranja voda baca i ponovo se zaliva hladnom vodom.

Nakon proviranja, ponovo se voda baca tako što se pasulj ostavlja da vri u četvrtini vode.

Kada provri u četvrtini vode, dodaje se soda. Kuva se 20 minuta.

Luk se očisti, opere i sitno isecka.

Luk se sipa na dno zemljanog lonca u kojem će se kuvati.

Šargarepe se operu, ogule i sitno se iseckaju.

Dodaju se u luk.

U zemljani lonac se dodaje 1 l hladne vode, nakon čega se sipa pasulj sa vodom u kojoj se kuvao.

Ne treba pasulj da se sipa u zemljani lonac, s obzirom na to da je vuć i zemljani lonac može da pukne.

Pečurke se oepru, očiste od panjića i sitno se iseckaju.

Dodaju se u pasulj u zemljanom loncu.

U zemljani lonac se dodaje aleva paprika, divja nana, so i ulje.

Zemljani lonac se stavlja u rernu sa poklopcem i peče se 120 minuta - u početku 20 minuta na 150 stepeni, zatim na 220 stepeni.

Kada je pasulj u rerni gotov, dodaje se opran i sitno iseckan peršun.

Dobija se odlično jelo od belog pasulja u zemljanom loncu sa pečurkama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: