Način pripreme
Pasulj se opere i stavlja se u hladnu vodu u posudu. Ostavlja se da se namoči na 12 sati.
Nkon što se namoči voda se prosipa i pasulj se stavlja u šerpu sa hladnom vodom.
Stavlja se da provri, tako što se nakon proviranja voda baca i ponovo se zaliva hladnom vodom.
Nakon proviranja, ponovo se voda baca tako što se pasulj ostavlja da vri u četvrtini vode.
Kada provri u četvrtini vode, dodaje se soda. Kuva se 20 minuta.
Luk se očisti, opere i sitno isecka.
Luk se sipa na dno zemljanog lonca u kojem će se kuvati.
Šargarepe se operu, ogule i sitno se iseckaju.
Dodaju se u luk.
U zemljani lonac se dodaje 1 l hladne vode, nakon čega se sipa pasulj sa vodom u kojoj se kuvao.
Ne treba pasulj da se sipa u zemljani lonac, s obzirom na to da je vuć i zemljani lonac može da pukne.
Pečurke se oepru, očiste od panjića i sitno se iseckaju.
Dodaju se u pasulj u zemljanom loncu.
U zemljani lonac se dodaje aleva paprika, divja nana, so i ulje.
Zemljani lonac se stavlja u rernu sa poklopcem i peče se 120 minuta - u početku 20 minuta na 150 stepeni, zatim na 220 stepeni.
Kada je pasulj u rerni gotov, dodaje se opran i sitno iseckan peršun.
Dobija se odlično jelo od belog pasulja u zemljanom loncu sa pečurkama!