Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Bogata božićna pogača

Bogata božićna pogača

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Bogata božićna pogača
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Proglašavamo vas top kuvarom posle spremanja ove božićne pogače"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 450 ml, kozje
  • jaja - 3 komada
  • kvasac - 11 g, suvi
  • ulje - 100 ml + 50 ml za mešenje
  • so - 1 kašičica
  • med - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

Speltino brašno se proseje dva puta u posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se so i veoma dobro se izmeša. Kozje sveže mleko se istopi.

U malu posudu se sipa 50 ml toplog svežeg mleka. Dodaju se kvasac i med.

Veoma dobro se izmeša dok se med u potpunosti ne istopi.

Ostavlja se dok se kvasac ne aktivira.

U brašnu se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac, ostalo sveže mleko, jaja i ulje 100 ml.

Mesi se meko testo tako što se u početku meša drvenom kaikom, zatim se mesi nauljenim rukama.

Testo za božićnu pogaču se ostavlja da naraste na 30 minuta, pokriveno krpom.

Kada naraste, testo se deli na četiri dela. Svaki deo se razvija u tanku koru.

Na koru se stavljaju komadi maslaca, nakon čega se uvija u rolat.

Od dve kore se oblikuju dva polukruga i stavljaju se u šerpu sa nelepećim premazom sa poklopcem koji je namazan uljem i brašnom.

Treća kora se seče na 7 komada koji se ređaju između polukrugova.

Četvrta kora se seče na 8 komada trouglova.

U svaki torugao se stavlja meso, nakon čega se uija u rolat i stavlja se sa strane polukrugova.

Ostali maslac se ređa na pogaču od spelte, nakon čega se ostavlja da naraste na još 30 minuta.

U početku se peče pod poklopcem 5 minuta na 250 stepeni, nakon čega se skida poklopac i peče se 35 minuta na 160 stepeni.

Bogata božićna pogača je gotova!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: