Način pripreme
Prvo pregledam svinjske glave da vidim da li ima dlaka, ukoliko ih ima, spržim ih gorionikom, ostružem nožem i namočim u šerpu sa toplom vodom (neki put glave puštaju krv i na taj način ih dobro ocedim).
Nakon toga ispirem glave i stavljam u veliku šerpu, dodajem lovorov list i crni biber u zrnu (nemojte dodavati so) i kuvam dug vremenski period dok meso ne počne da se samo odvaja od kostiju.
Sečem luk ne veoma fino i propržim u ulju. Od glava odvajam već skuvano meso i prebacujem ga u luk.
Sameljem celu ovu masu pomoću kuhinjske opreme, nezavisno od toga da li je reč o mašinii za mlevenje mesa, seku ili blenderu, važno je da se iseče sve.
Zatim stavljam so, biber i jaja, dobro izmešam u kašu. Nakon toga je potrebno da se dobijena masa prebaci u dobro oprane tegle, ne smem da ih puni do vrha, s obzirom na to da će se pašteta izdići tokom kuvanja i sterilizijumo dva sata.
Ukoliko pak odlučite da ne sterilizujete i da je držite u frižideru, da znate da pašteta od svinjske glave ima kratak rok trajanja i treba da napravite manje količine.