Pečenje ribe je jedan od najlakših načina za njeno spremanje. Ali mnoge domaćice početnice se suočavaju sa pitanjem koliko dugo se peče riba.
Zapravo na ovo pitanje ne može se dati nedvosmislen osgovor, zato što se vreme pečenja ribe određuje kako veličinom rerne, tako i konkretnim receptom.
Meso ribe je dosta krhkije od pilećeg ili svinjskog mesa što znači da je njoj potrebno mnogo manje vremena za pečenje dok ne bude gotovo.
Krhkijim i posnim ribama je potrebno otprilike 30-40 minuta na otprilike 180 stepeni, da bi bile spremne za konzumaciju. Vreme je orijentaciono za ribe koje su teške do 500-700 g. Ako je riba krupnija, treba da povećatei vreme pečenja.
Masnijim ribama poput šarana je potrebno duže pečenje. Evo zašto, ako ste odlučili da iznenadite svoje goste punjenim šaranom iz rerne ili Nikoljdanskim šaranom, treba da odredite barem sat vremena za pečenje.
Ako volite ribu, preporučujemo da probate:
- pečenu skušu;
- lososa iz rerne;
Komentari