Način pripreme
Operite i posušite crvenog zubatca. Stavite ribu na kujinjsku dasku i napravite otprilike 4 poprečna proreza po celom gornjem fileu dosežući skoro do kosti. Neka bude otpriike dva prsta rastojanje između svakog proreza.
Istrljajte iznutra i spolja solju, belim biberom i maslinovim uljem i stavite u tepsiju sa razrezima okrenutim ka gore. Tepsija može da bude samo nauljena ili pak pokrivena folijom ili papirom za pečenje da ciljem da se za nju ne lepi crveni zubatac,
U procepe ubacite po jednu tanku krišku limuna i zalijte belim vinom, mlazom maslinovog ulja i veoma malo vode (vodu sipajte samo na dno, a ne direktno na ribu tako što možete da jed dodate i za vreme pečenja, samo ukoliko primetite da je tečnost provrela.
Ubacite u zagrejanu rernu na 180-190 stepeni sa ventilatorom i pecite ribu otprilike 30-35 minuta ili dok oko ribe ne pobeli.
Za to vreme ogulite isecite beli luk na tanke kolutiće. Stavite ga da se proprži u više maslinovog ulja. Ako želite da ga servirate hrskavog, čim blago porozi izvadite ga. U protivnom slučaju nastavite dalje.
Stavite ljuspice ljute paprike, i kada se blago proprži, sipajte sirće i redukujte, posle dodajte sok od jednog limun sa malo skroba umućenog u njemu za gustinu.
Neprestano mešajte tako što po potrebi sipate još tečnosti - vodu ili belo vino.
Kada je crveni zubatac ispečen, zalijte sosom i poslužite odmah.
* Ukoliko vam se kiselost sosa za ribu čini previše, možete sirće u potpunosti da zamenite belim vinom i da računate samo na kiselinu limuna.
Gustina sosa je takođe prema preferencijama, ali je dobro da bude ređi kako bi se slio sa ribom, nakon što je zalijete.
Crveni zubatac u rerni sa raskošnim sosom je gotov.