Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od pečuraka»Supa sa šitake pečurkama

Supa sa šitake pečurkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Supa sa šitake pečurkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Ukusna supica sa pečurkama"

Potrebni sastojci

  • šitake - 150 - 200 g
  • luk - 1 glavica (ili 2 - 3 komada, šalot)
  • celer - 2 struka, celer sa delom listova
  • peršun - 1/2 male vezice
  • šargarepe - 2 komada (veće)
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • kravlji maslac - 25 g (može i malo više)
  • pavlaka za kuvanje - 4 - 5 supenih kašika
  • crni biber - po ukusu
  • limunova trava - 3 prstohvata (u prahu)
  • so - po ukusu
  • brašno - 2 supene kašike, s vrha
  • Za dodatno začinjavanje
  • limun - 1 komad
  • peršun - 1/2 male vezice
  • beli luk - 1 čen
* merne jedinice

Način pripreme

Supa sa šitake pečurkama - lagana i zdrava ideja za ručak ili večeru.

Veoma sitno iseckajte luk, a strukove celera isecite na male kockice zajedno sa listovima. Stavite ih da se proprže na maslinovom ulju sa malo soli i nakon minuticu, dve dodajte šargarepe takođe iseckane na kockice, ali malo krupnije.

Kada povrće malo omekne, a šargarepe puste svoju predivnu boju, stavite maslac, a kada se istopi sipajte dve pune kašike brašna i mešajte otprilike minutu.

Stavite očišćene i krupno iseckane šitake pečurke, izmešajte i sipajte otprilike 1 litar tople vode ili bujon (od povrća ili od pečuraka) mešajući kako bi se brašno dobro rastvorilo. Začinite crnim biberom, još soli i limunovom travom u prahu. Kuvajte otprilike 25 minuta dosipavajući još vode ili bujona kada se njegov nivo u šerpi smanji.

Za kraj dodajte pavlaku i obilno pospite iseckanim peršunom. Kuvajte supu još 5-10 minuta i skinite sa vatre.

Za dodatno začinjavanje supe od pečuraka, ispresujte čen belog luka i usitnite još peršuna. Pomešajte sa isceđenim sokom od 1 limuna i malo soli.

Poslužite supu sa šitake pečurkama vruću sa po dve kašike pripremljenog dresinga ili vinegreta ili je servirajte posebno kako bi svaki začinjavao koliko želi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: