Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Janija»Janija od pirinča sa oslićem, škampima i pečurkama

Janija od pirinča sa oslićem, škampima i pečurkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Janija od pirinča sa oslićem, škampima i pečurkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
14/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Ukus janije sa pirinčem, oslićem i škampima je neodoljiv - probajte i uverite se"

Potrebni sastojci

  • oslić - 2 fileta, otprilike 250 g, očišćena
  • škampi - 12 komada, srednje veličine, sirovi
  • pirinač - 140 g, Bomba ili druga okruglasta sorta
  • beli luk - 1 čena
  • luk - 1/2 srednje glavice
  • paprike - 1 komad, zelena paradajz - paprika (50 g očišćena)
  • pečurke - 4 komada
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • bujon - 1 kockica, riblji
  • voda - otprilike 600 ml
  • so - 1 kašičica
  • šafran - 2 prstohvata
  • limunovi - 1/2 komada, za garniranje
  • ruzmarin - 2 sveža struka, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite sve sastojke za janiju sa pirinčem tako što lepo pregledate riblje filete da nema nikakvih koštica ostalih po njima. Isecite ih na velike kockice, a škampe ogulite.

Ukoliko želite skuvajte bujon od omotača i njihovih glava umesto da koristite kockicu suvog bujona.

Iseckajte luk, beli luk i papriku i stavite ih da se proprže na maslinovom ulju u dubokoj posudu na primer vok tiganju ili kaseroli. Španci prave ovo jelo u posudi nazvanoj Kaldero.

Za to vreme očistite i isecite pečurke na srednje velike komadiće.

Kada je povrće već omeknulo, stavite pirinač, izmešajte na kratko i sipajte vodu sa kockicom bujona rastvorenom u njoj, alevu papriku i šafran (u prahu ili vlakna, blago istucani u avanu).

Sačekajte da provri i stavite pečurke i sol.

Kuvajte 15 minuta tako što na desetoj minuti dodajte oslić, a na trinaestoj minuti i škampe. Vatra u početku treba da bude jaka, a posle se smanjuje da bude umerena.

Nemojte prekuvati pirinač da ne bi upijao tečnost.

Sačekajte dve, tri minutice bez pokrivanja kaserole i posle odmah poslužite. Ako jelo duže predstoji, pirinač upija bujon što nije poželjno.

Janiju od pirinča sa oslićem, škampima i pečurkama garnirajte stručićima ruzmarina i limunom iseckanim na četvrtinice.

Pravo savršenstvo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: