Način pripreme
Pripremite sve sastojke za janiju sa pirinčem tako što lepo pregledate riblje filete da nema nikakvih koštica ostalih po njima. Isecite ih na velike kockice, a škampe ogulite.
Ukoliko želite skuvajte bujon od omotača i njihovih glava umesto da koristite kockicu suvog bujona.
Iseckajte luk, beli luk i papriku i stavite ih da se proprže na maslinovom ulju u dubokoj posudu na primer vok tiganju ili kaseroli. Španci prave ovo jelo u posudi nazvanoj Kaldero.
Za to vreme očistite i isecite pečurke na srednje velike komadiće.
Kada je povrće već omeknulo, stavite pirinač, izmešajte na kratko i sipajte vodu sa kockicom bujona rastvorenom u njoj, alevu papriku i šafran (u prahu ili vlakna, blago istucani u avanu).
Sačekajte da provri i stavite pečurke i sol.
Kuvajte 15 minuta tako što na desetoj minuti dodajte oslić, a na trinaestoj minuti i škampe. Vatra u početku treba da bude jaka, a posle se smanjuje da bude umerena.
Nemojte prekuvati pirinač da ne bi upijao tečnost.
Sačekajte dve, tri minutice bez pokrivanja kaserole i posle odmah poslužite. Ako jelo duže predstoji, pirinač upija bujon što nije poželjno.
Janiju od pirinča sa oslićem, škampima i pečurkama garnirajte stručićima ruzmarina i limunom iseckanim na četvrtinice.
Pravo savršenstvo!