Način pripreme
Jedna veoma ukusna pogača - odgovarajuća za trpezu za Babindan.
Kvasac se sipa u toplu vodu sa šećerom i 2 supene kašike brašna, meša se u kašu i ostavlja se na 10 minuta da se aktivira.
U polovini brašna sipanog u veliku posudu se oblikuje udubljenje, dodajte se aktivirani kvasac, kiselo mleko, ulje, so, ostali šećer i jaja. Meša se viljuškom u loptu testa, dodaje se i ostalo i mesi se meko testo da se ne lepi.
Pokriva se folijom, ostavlja se na 40 minuta da naraste. Oblikovanje je brzo i jednostavno čak i za početnike. Odvoji se loptica testa veličine jabuke za sredinu. Ostalo testo se podeli na dva dela.
Prvi se razvije 30 cm prečnik u krug i iseče se na 8 trouglića. Lagano se premaže uljem i uvije se u kiflice. Poređa se po zidovima tepsije prečnika 26-28 cm.
Druga loptica se oblikuje u fitilj i iseče se na 8 delova. Svaki deo se oblikuje rukama u malu elipsu, namaže se s malo ulja i uvija se kao u cigaru. Poređa se kao drugi red u tepsiju a u sredinu se stavi spljeskana loptica testa. Ostavlja se na toplom da naraste na 20 minuta.
Namaže se umućenim odvojenim žumancem sa jednom supenom kašikom ulja i 1 supenom kašikom svežeg mleka. Posipa se semenkama koje volite.
Peče se u zagrejanoj rerni na 170-180 stepeni dok ne postane zlatkasto, otprilike 35 minuta tako što se na kraju pokriva aluminijumskom folijom da se sačuva lepa boja.
Pogača za Babindan se izvadi, namaže se prvo maslacem, a odozgo tečnim medom i gotovo Sjajna medena pogača za praznik! Prijatno sa Medenom pogačom za Babindan!