Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Kobasice»Pršuta»Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva

Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva

ažurirano:
Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
5161003k
Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva
Fotografije: Nasi Nedeva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Odlično meze od pršute od svinjskog mesa po receptu šefa Mančeva."

Potrebni sastojci

  • svinjski kontrafile - 3700 g
  • aleva paprika - 270 g
  • crni biber - 70 g
  • piskavica - 370 g
  • dimljena aleva paprika - 175 g
  • čubar - 370 g
  • morska so - 3700 g
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsko kontrafile se veoma dobro opere. Očisti se od žilica.

U duboku tepsiju se sipa morska so. Dodaje se voda i veoma dobro se izmeša.

U vodu se namoči meso tako što meso mora da bude pokriveno vodom. Ostavlja se da odstoji 8 sati.

Nakon toga se meso vadi iz soli i veoma dobro se opere.

Stavlja se u duboku posudu i zaliva se hladnom vodom tako da bude pokriveno vodom.

Ostavlja se da odstoji 10 sati tako što se na polovini vremena vode prosipa i zameni se novom vodom.

Nakon što je odstajalo u vodu, meso se vadi i veoma dobro se posuši.

Aleva paprika crni biber, piskavica, dimljena aleva paprika i čubar se veoma dobro izmešaju.

Meso se uvalja u začine sa svih strana kako bi upilo začine.

Ređase na drvenu dasku, odozgo se stavlja druga drvena daska i pritišće se nečim teškim.

Ostavlja se pritisnutom nečim teškim 10 sati.

Nakon toga se meso vezuje u jednom kraju zamkom i ostavlja se da visi 5 dana na provetrenom mestu na temperaturi od 5-7 stepeni kako bi se pršuta osušila.

Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: