Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Ćufte»Ćufte u sosu od paradajza

Ćufte u sosu od paradajza

VecaVeca
Šef kuhinje
7143982k3379
Ćufte u sosu od paradajza
Fotografije: Veca
1 / 3
18/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
4
"Klasika koju obožavamo"

Potrebni sastojci

  • Za ćufte
  • stari hleb - 150 g
  • mleko - 150 ml
  • jaje - 1 konad
  • so - 1 kašičica
  • slatka začinska paprika - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • biber - po ukusu
  • mleveno meso - 500 g
  • crni luk - 2 glavice
  • ulje - 50 ml
  • prezla - 70 g
  • Za valjanje ćufti
  • brašno - po potrebi
  • Za paradjz sos
  • brašno - 2 kašike
  • pasirani paradajz - 350 ml
  • voda - 1, 2 l
  • suvi začin - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • Ostalo
  • ulje - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Za ćufte: Hleb iseckati, pa rukama izmrviti i staviti u dublju posudu.Preluti mlekom, izmeśati i ostaviti da odstoji deset minuta. Dodati jaje i izmešati.

U smesu dodati mleveno meso, so, slatku začinsku papriku, soda bikarbonu, pobiberiti po ukusu i izmešati.

U tiganj usuti 50 ml ulja, dodati sitno seckan crni luk, 1 prstohvat soli i upržiti, pa skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 2-3 minuta.

U smesu sa mesom dodati prohlađen luk kao i ulje u kome se pržio luk i izmešati.

Na kraju dodati prezle i izmeśati viljuškom kako bi se svi sastojci sjedinili.

Prekriti providnom prijanjajućom folijom i istaviti u frižider da odstoji 20 minuta.

Izvaditi posudu iz frižidera, od smese oblikovati ćufte, uvaljati ih u brašno i pržiti ih na zagrejanom ulju 5 minuta. Tokom prženja ih okretati nekoliko puta.

Gotove ćufte izvaditi iz tiganja na tacnu i ostaviti sa strane.

Na istoj masnoći na kojoj su se pržile ćufte propržiti brašno.

Dodati 500 ml mlake vode, suvi začin i izmešati.

Uliti pasirani paradajz, naliti još 700 ml vode i izmešati.

Zatim dodati ćufte, šećer, posoliti još po ukusu, poklopiti i ukrčkati na laganoj vatri oko 40 minuta uz povremeno mešanje i okretanje ćufti.

Ćufte u sosu od paradajza poslužiti uz pire krompir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: