Način pripreme
Za ćufte: Hleb iseckati, pa rukama izmrviti i staviti u dublju posudu.Preluti mlekom, izmeśati i ostaviti da odstoji deset minuta. Dodati jaje i izmešati.
U smesu dodati mleveno meso, so, slatku začinsku papriku, soda bikarbonu, pobiberiti po ukusu i izmešati.
U tiganj usuti 50 ml ulja, dodati sitno seckan crni luk, 1 prstohvat soli i upržiti, pa skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 2-3 minuta.
U smesu sa mesom dodati prohlađen luk kao i ulje u kome se pržio luk i izmešati.
Na kraju dodati prezle i izmeśati viljuškom kako bi se svi sastojci sjedinili.
Prekriti providnom prijanjajućom folijom i istaviti u frižider da odstoji 20 minuta.
Izvaditi posudu iz frižidera, od smese oblikovati ćufte, uvaljati ih u brašno i pržiti ih na zagrejanom ulju 5 minuta. Tokom prženja ih okretati nekoliko puta.
Gotove ćufte izvaditi iz tiganja na tacnu i ostaviti sa strane.
Na istoj masnoći na kojoj su se pržile ćufte propržiti brašno.
Dodati 500 ml mlake vode, suvi začin i izmešati.
Uliti pasirani paradajz, naliti još 700 ml vode i izmešati.
Zatim dodati ćufte, šećer, posoliti još po ukusu, poklopiti i ukrčkati na laganoj vatri oko 40 minuta uz povremeno mešanje i okretanje ćufti.
Ćufte u sosu od paradajza poslužiti uz pire krompir.