Način pripreme
Isečemo luk i celer na sitno i izdinstamo ih u ulju dok ne postanu zlatasti, u dubokoj šerpi.
Dodajemo beli luk, sitno iseckan. Operemo pirinač i ocedimo ga. Dodajemo ga u luk. Kuvamo dok ne počne da postaje prozračan.
Stavljamo pastu od pradajza, paradajz iz konzerve, začine i jednu šolju vodu, promešamo dobro da se pomešaju (ako dodajemo ljutu papriku sada je trenutak, sitno isečenu bez semenki). Kuvamo dok voda ne ispari, mešajući često, da smesa ne zagori.
Kada je gotovo sklanjamo sa ringle i dodajemo sitno isečen peršun (ako koristite svež čubar dodajte ga sada, ako ja sušen - sa paradajzom).
Operemo i očistimo paprike od semenki. Punimo ih smesom od pirinča i zapečemo sa kriškom paradajza. Poređamo ih u posudu za pečenje (ako ostane smesa raspoređujemo je između paprika, kao i preostale kriške paradajza ako ih ima).
Prelivamo vodom do sredine paprika. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, jedan sat ili dok se dobro ne zapeku punjene paprike.