Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Hajdučka šubara (Tradicionalna punjena pogača)

Hajdučka šubara (Tradicionalna punjena pogača)

Ivan PaunovIvan Paunov
Šegrt
591112715
Hajdučka šubara (Tradicionalna punjena pogača)
Fotografije: Ivan Paunov
1 / 2
15/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Raskošna Hajdučka šubara, kojom ćete oduševiti sve za trpezom"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 200 g
  • kvasac - 7 g, suvi
  • sveže mleko - 100 ml
  • ulje - 15 ml
  • so - 5 g
  • šećer - 3 g
  • Za nadev
  • svinjsko meso - 300 g
  • ulje - 10 ml, za zaprživanje
  • ulje - 5 ml ili 10 g
  • maslac - za podmazivanje tepsije
  • so - 1 prstohvat
  • crni biber
  • voda - 150 ml
  • slanina - 100 g, dimljena
  • luk - 1 glavica
  • paprike - 1 komad
  • pečurke - 200 g, sveže
  • kačkavalj - 90 g
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi pomešamo brašno sa suvim kvascem, blago zagrejanim svežim mlekom, uljem, šećerom i solju. Umesimo jedno meko testo.

Vraćamo u posudu i pokrivamo krpom ili folijom. Ostavljamo da nasraste na toplom na 30 minuta.

Za to vreme sečemo svinjsko meso na male kockice. Propržimo ga na jakoj temperaturi u tiganju sa malo masnoće na nekoliko minuta.

Začinjavamo solju i crnim biberom i zalivamo toplom vodom. Biće potrebno da sačekamo da voda provri. Sada sitno seckamo dimlojenu slaninu. Takođe se isecka luk na tanke polumesece. Nakon što je voda u mesu provrela, vadimo ga iz tiganja i u istoj masnoći propržimo slaninu.

Sečemo i papriku na male linijice. Dodaje se luk i paprika u slaninu. Pečurke se seku na tanke kriške i propržimo ih na malo masnoće. Takođe se usoli s malo soli i crnog bibera.

Uzima se naraslo testo i deli se na jednaka dela. Jedan deo se razvija kao kora za picu.

Tepsija prečnika 26 cm se pod, aže i stavlja se ravijena kora. Od druga tri dela se razvijaju 3 tanke mase. Stavljaju se jedna do druge paralelno i ispletu se jedna u drugu.

Pletenica se stavlja po krajevima tepsije. Pokriva se krpom i ostavlja se na novih 30 minuta da naraste.

Nakon što je testo naraslo, po sredini počinje da se slaže nadev: luk sa slaninom i paprikom, pečurkama i nakon toga meso.

Hajdučka šubara se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 20 minuta. Nakon toga se vadi i posipa se izrendanim kačkavaljem.

Punjena pogača se vraća u rernu kako bi se kačkavalj istopio.

Neka vam je slatko sa mojim receptom Hajdučka šubara (Traducionalna punjena pogača).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: