Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Umak»Pečeni umak od spanaća i sireva

Pečeni umak od spanaća i sireva

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pečeni umak od spanaća i sireva
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Raskošan umak od spanaća i sireva - poslužite sa brusketima ili prepečenim hlebom"

Potrebni sastojci

  • spanać - 120 g (bejbi listići)
  • sitni sir - 100 g
  • sir bri - 60g
  • kozji sir - 50 g
  • čedar sir - 40 g
  • pavlaka za kuvanje - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • beli luk - 1 čen
  • so - po ukusu
  • Za posluživanje
  • tortilje - otprilike 3 komada (pšenične)
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • ljuta paprika - po ukusu (ljuspice od izmrvljenih suvih kajenskih papričica)
* merne jedinice

Način pripreme

Listovi spanaća se operu i stavljaju se u cediljku da se dobro ocede i osuše (mere se kad su suvi, a ne vlažni).

Samelju se u multipraktiku na sitne komadiće (ne u kašu) zajedno sa oguljenim čenom belog luka.

Dodaju se sitni sir, pavlaka, maslinovo ulje, crni biber, sir Bri i kozji sir u komadićima. Po želji se stavlja i malo soli u zavisnosti od slanoće sireva.

Smesa se raspoređuje u male vatrostalne posudice ili u jednu veću (ali ne sme da bude široka). Posipa se izrendanim čedar sirom i zapeče se u zagrejanoj rerni na 180 °C 20-25minuta ili dok se čedar ne istopi i ne uhvati zlatkastu koricu.

Dok se peče ukusni umak, koristimo vreme da zapečemo i tortilje sa kojima ćemo ga poslužiti.

One se seku trougliće kao naćos. Posipaju se maslinovim uljem i kajenskom ljutom paprikom u ljuspicama. Stavljaju se u tepsiju, ali da se ne preklapaju i ubacuju se u rernu do male tepsije sa umakom.

Kada je i jedno i drugo porumeneloodozgo, vadi se i poslužuje se odmah dok je toplo.

Veoma zanimljiv pečen umak, koji po prvi put probam i iznenađena sam time što je mnogo drugačiji od običnih hladnih umaka.

Nadam se da će se i vama dopasti pečeni umak od spanaća i sireva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: