Način pripreme
Listovi spanaća se operu i stavljaju se u cediljku da se dobro ocede i osuše (mere se kad su suvi, a ne vlažni).
Samelju se u multipraktiku na sitne komadiće (ne u kašu) zajedno sa oguljenim čenom belog luka.
Dodaju se sitni sir, pavlaka, maslinovo ulje, crni biber, sir Bri i kozji sir u komadićima. Po želji se stavlja i malo soli u zavisnosti od slanoće sireva.
Smesa se raspoređuje u male vatrostalne posudice ili u jednu veću (ali ne sme da bude široka). Posipa se izrendanim čedar sirom i zapeče se u zagrejanoj rerni na 180 °C 20-25minuta ili dok se čedar ne istopi i ne uhvati zlatkastu koricu.
Dok se peče ukusni umak, koristimo vreme da zapečemo i tortilje sa kojima ćemo ga poslužiti.
One se seku trougliće kao naćos. Posipaju se maslinovim uljem i kajenskom ljutom paprikom u ljuspicama. Stavljaju se u tepsiju, ali da se ne preklapaju i ubacuju se u rernu do male tepsije sa umakom.
Kada je i jedno i drugo porumeneloodozgo, vadi se i poslužuje se odmah dok je toplo.
Veoma zanimljiv pečen umak, koji po prvi put probam i iznenađena sam time što je mnogo drugačiji od običnih hladnih umaka.
Nadam se da će se i vama dopasti pečeni umak od spanaća i sireva.