Pečena kolenica u rerni

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4001212k126
Pečena kolenica u rerni
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 4
14/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
260 min.
Porcije
2
"Nema potrebe za raspravom - najukusnija pečena kolenica se pravi ovako!"

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 2 komada, sa kosti
  • beli luk - 1 glavica čenova
  • belo vino - 1 ili 2 šolje
  • soja sos - 6 supenih kašika + 1 supena kašika, uz kolenicu
  • med - 1 supena kašika
  • crni biber - u zrnu
  • maslinovo ulje
  • so
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • majčina dušica - 5 grančica
  • ljuta aleva paprika - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Malim nožem se špikuje meso - prave se otvori, u koje se stavljaju čenovi belog luka i zrna crnog bibera na 4-5 mesta.

Uzimamo tepsiju u kojoj ćemo peći kolenicu i stavljamo maslinovo ulje, soja sos, mleveni crni biber, sok od polovine limuna, izgnječena 1-2 čena belog luka, malo meda, dodajemo 1-2 supene kašike aleve paprike i čašu belog vina.

Dobro mešamo sve sastojke i stavljamo kolenice unutra u tepsiju. Dobro ih namažemo začinima koji su u tepsiji. Dodajemo nekoliko grančica majčine dušice i još nekoliko zrna crnog bibera, dodajemo čašu vode.

Tepsiju oblažemo folijom za pečenje.

Uključujemo rernu na 250°C na sat vremena, nakon čega smanjujemo na 180°C i nastavljamo da pečemo do 3 sata.

Po potrebi stavljamo još vruće vode u tepsiju prilikom pečenja svinjetine. Kašikom može da se uzima sos i da se pokrije kolenica.

Petnaest minuta pre nego što bude gotovo, peče se bez folije.

Prilikom serviranja se pazi, zato što pečena kolenica u rerni može da se odvoji od kosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: