Način pripreme
Malim nožem se špikuje meso - prave se otvori, u koje se stavljaju čenovi belog luka i zrna crnog bibera na 4-5 mesta.
Uzimamo tepsiju u kojoj ćemo peći kolenicu i stavljamo maslinovo ulje, soja sos, mleveni crni biber, sok od polovine limuna, izgnječena 1-2 čena belog luka, malo meda, dodajemo 1-2 supene kašike aleve paprike i čašu belog vina.
Dobro mešamo sve sastojke i stavljamo kolenice unutra u tepsiju. Dobro ih namažemo začinima koji su u tepsiji. Dodajemo nekoliko grančica majčine dušice i još nekoliko zrna crnog bibera, dodajemo čašu vode.
Tepsiju oblažemo folijom za pečenje.
Uključujemo rernu na 250°C na sat vremena, nakon čega smanjujemo na 180°C i nastavljamo da pečemo do 3 sata.
Po potrebi stavljamo još vruće vode u tepsiju prilikom pečenja svinjetine. Kašikom može da se uzima sos i da se pokrije kolenica.
Petnaest minuta pre nego što bude gotovo, peče se bez folije.
Prilikom serviranja se pazi, zato što pečena kolenica u rerni može da se odvoji od kosti.