Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača Carska kruna

Pogača Carska kruna

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Pogača Carska kruna
Fotografije: Doni Niki
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
450 min.
Ukupno
530 min.
Porcije
14
"Pogača carska kruna - i bez povoda ćemo je jesti"

Potrebni sastojci

  • jaja - 7 komada (3 žumanca za premazivanje)
  • kiselo mleko - 400 g
  • kvasac - 60 g
  • sveže mleko - 400 ml
  • voda - 150 ml
  • šećer - 2 supene kašike, za aktiviranje kvasca
  • brašno - 6 supenih kašika, za kativiranje kvasca
  • so - 2 i 1/2 kašičice
  • sirće - 2 supene kašike
  • ulje - 100 ml
  • maslac - 60 g
  • brašno - 2 kg otprilike + dodatno za razvijanje kora
  • maslac - 150 g
  • za premazivanje
  • žumanca - 3 kom.
  • sveže mleko - 1 kašika
  • mešavina semenki - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi se pomešaju zagrejano mleko i voda, u njih se izmrvi kvasac, dodaje se šećer i brašno, meša se i ostavlja se na 20 minuta otprilike dok se smesa ne aktivira.

U drugoj velikoj posudi se mute jaja, kiselo mleko, so, ulje, sirće.

Kada se kvasac aktivira, dodaje se u osale proizvode i počinje postepeno da se dodaje prethodno prosejano brašno.

Mesi se meko testo koje se ne lepi. Mešenje na kuhinjskoj radnoj površini traje minimum 10-15 minuta, pri čemu se u delovima dodaje maslac, dok se testo ne sakupi i ne dobije savršenu teksturu. Nakon čega se ponovo prebacuje u veliku posudu namazanu uljem odozgo i pokriva se najlonskom kesom na otprilike sat vreman dok ne udvostruči svoju zapreminu.

U nauljenoj tepsiji prečnika 36 cm stranični zidovi se oblepe trakama od papira za pečenje. Na taj način, kada pogača nadođe i peče se, testo se kreće po papiru i ne gubi svoj oblik.

Oblikovanje je prema vašoj želji i mogućnosti. Gotova pogača se ostavlja na 20 minuta da još jednom nadođe.

Za to vreme rerna se uključuje na 50 °C da se zagreje. Domaća pogača se premazuje umućenim žumancem i prosejanim mlekom, posipa se miksom semenki i stavlja se u zagrejanu rernu i temperatura se menja na 160°C bez ventilatora, samo na donjem grejaču.

Nakon 20-25 minuta, kada vazdušasta pogača stigne do ruba tepsije, uključuje se i na gornji grejač sa ventilatorom.

Proverava se drvenim štapićem, kada ne ostaje ništa po njemu, pogača je gotova. Još topla pogača carska kruna se premazuje maslacem i pokriva se pamučnom krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: