Način pripreme
Zelje se veoma dobro opere.
Svaki list se očisti od drški i srednje žilice.
STavlaju se u posudu sa hladnom vodom i ostavljaju se na 30 minuta.
Mladi luk se očisti, opere i sitno se isecka.
Stavlja se u vok tiganj sa maslinovim uljem i propržava se 5 minuta.
Pirinač se pere dok vode ne postane bistra.
Kada se luk proprži, dodaje se pirinač.
Prženje traje 10 minuta uz neprestano mešanje, nakon čega se tiganj skida sa ringle.
Sremuš se pere i stino se secka na drškama.
Peršun se očisti, oepre i sitno se isecka bez drški.
Kada se pirinač skine sa ringle, dodaju se sitno iseckani sremuš, peršun, aleva paprika, so i šareni biber.
Smesa se veoma dobro meša.
Nakon što se listovi zelja namoče, listovi se operu još jednom.
U vatrostalnu staklenu tepsiju se stavlja jedan red listova zelja.
Odozgo se raspoređuje polovina nadeva, nakon čega se stavlja drugi red listova i druga polovina nadeva.
Na vrh se stavljaju ostali listovi zelja.
Lenje sarme sa pirinčem i zeljem se peku 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C.
Neka vam je slatko sa ovim prolećnim lenjim sarmama.