Način pripreme
Pileće meso isecite na zalogaje. Napravite marinadu od susamovog ulja, 2 supene kašike soja sosa, pirinčanog sirćeta, šećera i soli. Uvaljajte meso u marinadu i ostavite na otprilike 30 minuta.
U međuvremenu skuvajte pirinač. Zagrejte 1 supenu kašiku ulja. Sipajte pirinač i mešajte dok ne postane staklast. Dodajte vodu i ostavite da se kuva dok ne bude polugotovo. Ostavite ga da se ohladi.
Važno je da se pirinač doda prilikom prženja mesa i pečuraka hladan, jer ako se doda topao, pretvoriće se u kašu.
Zagrejte 2 supene kašike ulja u dubokom tiganju na umerenoj temperaturi na ringli. Dodajte mariniranu piletinu i pržite otprilike 15 minuta periodično mešajući.
Blago očistite Šitake pečurke i isecite ih na krupne komade. Dodajte ih u pileće meso i pržite još otprilike 15 minuta mešajući.
Dodajte hladni pirinač i dobro izmešajte kako bi se sastojci sjedinili. Kuvajte mešajući otprilike 5 minuta.
Na kraju pirinač u tiganju začinite sa još soja sosa po želji.
Piletina sa pirinčem i pečurkama na kineski način je mnogo ukusna.