Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Frikase»Pile frikase bez zaprške

Pile frikase bez zaprške

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
189871k
Pile frikase bez zaprške
Fotografije: Evgenia
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Ako volite pile frikase, obavezno zapišite ovaj recept"

Potrebni sastojci

  • pileći batai - 3 komada
  • luk - 1 komad, kromid
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 300 ml
  • belo vino - 50 ml
  • pileći bujon - 100 ml, od kuvanja
  • bujon od povrća - 1/2 kockice, Maggi
  • luk - 20 g, sušen
  • beli biber
  • celer - sušen
  • brašno - 50 g, tip Graham
  • maslinovo ulje
  • maslac - 30 g
  • sok od limuna - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo operemo i skuvamo pileće batake u šerpi sa vodom zajedno sa glavicom kromid luka iseckanom na komade (tako što periodično skidamo penu). Kada se skuvaju, iskidamo ih na male komade bacajući kožu.

Dodajemo sušeni luk u pileći bujon (u kom smo skuvali pile), prethodno sipan šerpu. Uključujemo i maslinovo ulje i ostavljamo tako da malo vri (kako bi luk omekšao).

Dodajemo vino i rastvaramo u dobijenoj smesi bujon od povrća i brašno. Na kraju uključujemo sveže mleko, stavljamo i komade mesa. Začinjavamo belim biberom, celerom i sokom od limuna.

Mutimo žumance tako što u njega dodajemo po malo od bujona, nakon čega ga dodajemo u sos sa piletom uz neprestano mešanje. Ostavljamo ukusno pile frikase da malo vri 10 minuta na tihoj vatri, uz periodično mešanje.

Na kraju dodajemo maslac i izmešamo. Bujon od povrća je slan i ne stavljamo so. Poslužujemo gotov frikase topao (ako odstoji i zgusti se, možemo da razredimo s malo pilećeg bujona koji je ostao, nakon što smo skuvali pile).

Neka vam je slatko sa ovim piletom frikase bez zaprške!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: