Način pripreme
Prvo operemo i skuvamo pileće batake u šerpi sa vodom zajedno sa glavicom kromid luka iseckanom na komade (tako što periodično skidamo penu). Kada se skuvaju, iskidamo ih na male komade bacajući kožu.
Dodajemo sušeni luk u pileći bujon (u kom smo skuvali pile), prethodno sipan šerpu. Uključujemo i maslinovo ulje i ostavljamo tako da malo vri (kako bi luk omekšao).
Dodajemo vino i rastvaramo u dobijenoj smesi bujon od povrća i brašno. Na kraju uključujemo sveže mleko, stavljamo i komade mesa. Začinjavamo belim biberom, celerom i sokom od limuna.
Mutimo žumance tako što u njega dodajemo po malo od bujona, nakon čega ga dodajemo u sos sa piletom uz neprestano mešanje. Ostavljamo ukusno pile frikase da malo vri 10 minuta na tihoj vatri, uz periodično mešanje.
Na kraju dodajemo maslac i izmešamo. Bujon od povrća je slan i ne stavljamo so. Poslužujemo gotov frikase topao (ako odstoji i zgusti se, možemo da razredimo s malo pilećeg bujona koji je ostao, nakon što smo skuvali pile).
Neka vam je slatko sa ovim piletom frikase bez zaprške!