Način pripreme
Na prvom mestu treba da napravite kvas, zato što on treba da se odmori barem na pola sata.
U šolju za čaj izmrvite kvasac, stavite malo vode, prstohvat soli i brašno. Treba da se dobije gusta kaša.
Ostavite sa strane i sačekajte da se proizvodi aktiviraju. Vreme je relativno, ali otprilike pola sata oduzima. Treba dobro da se aktivira.
Čim kvas bude gotov, možemo da počnemo sa hlebom.
U veliku posudu stavite dve vrste brašna (koje su pomešane sa prstohvaom soli) Napravite udubljenje i sipajte vodu, šećer, sveže mleko, malsinovo ulje i kvas. Umesite meko testo.
Malo pre nego što prestanete sa mešenjem stavite miks orašastih plodova.
Prebacite gotovo testo u nauljenu posudu, uvijte i ostavite da nadođe. Ovo može oduzeti do dva sata.
Treba da udvostruči svoju zapreminu. Čim se to desi, izvadite ga iz posude. Rastegnite dva, tri puta. Prebacite u glinenu posudu, obloženu papirom za pečenje.
Napravite nekoliko poprečnih razreza po gornjem delu nožem. Možete posuti sa malo ovsenih pahuljica. Ostavite da drugi put nadođe.
Integralni hleb pecite u hladnoj rerni na 180-190°C dok ne bude gotov.
Integralni hleb sa brešnom od spelte i kvasom je veoma uspešan.