Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Dinstana teletina»Dinstana krhka teletina sa pečurkama i krompir pireom

Dinstana krhka teletina sa pečurkama i krompir pireom

ZoriZori
Guru
8932865k
Dinstana krhka teletina sa pečurkama i krompir pireom
Fotografije: Zori
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Teletina se priprema sa ljubavlju, poslužuje se sa ljubavlju i jede se sa ... apetitom"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 1 kg /od plećke/
  • pivo - 100 ml, tamno
  • pečurke - 150 g /manje/
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - oko 50 g
  • krompir - 500 g
  • sveže mleko - 1 šolja
  • brašno - 4 kašike
  • bujon - 1 šolja, od teletine
  • beli luk - 1 čen
  • so - po ukusu
  • biber
  • ljuta aleva paprika - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite teleće meso na male komade.

U dubokom tiganju zagrejte ulje i maslac, propržite nekoliko minuta oljušten i isečen na pola čen belog luka i dodajte meso – treba da bude lepo proprženo do zlatno braon boje.

Izvadite meso i prebacite ga u vatrostalnu posudu.

U isti tiganj stavite oprane i naseckane pečurke, ako su manje, možete i da ih isečete na polovine. Kuvajte poklopljeno desetak minuta. Kada su gotove, ocedite ih od masnoće i prebacite kod mesa.

U masnoću u tiganju stavite brašno i pržite ga. Dodajte tamno pivo i kada provri sipajte i vrući juneći bujon. Pustite da se kuva na tihoj vatri još desetak minuta. Po potrebi dodajte so i biber.

Meso i pečurke prelijte sosom, pokrijte poklopcem i sve dinstajte oko 15 minuta u rerni na 170 stepeni.

Za to vreme operite, oljuštite i naseckajte krompir na kockice. Skuvajte ihga u malom loncu.

Višak vode iz šerpe bacite, dodajte kašiku maslaca, so, biber, proprženi čen belog luka i sveže mleko i dobro izgnječite dok ne dobijete glatki pire.

Dinstanu teletinu poslužite toplu u širokim tanjirima sa krompir pireom i prelivenu sosom. Po želji pospite alevom paprikom. Ide ruku pod ruku sa flašom odležalog crnog vina.

Dinstana krhka teletina sa pečurkama i krompir pireom je spremna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: