Način pripreme
Petla dobro operite i očistite. Stavite ga da provri na šporetu /na 7 stepenu jačine od 9/ u loncu sa 1, 3-1, 5 litara vode i pokrijte vodom petla, ako je moguće, ali ne do vrha, jer kada počne da ključa prskaće.
Kod mene su mu noge malo izašle iz lonca, pa sam ga posle 30 minuta kuvanja okrenuo i kuvao još 30 minuta na drugoj strani :) Ukupno sat vremena kuvanja.
Posle toga ga prebacite u veliki pleh - obavezno sa poklopcem. Takođe prebacite i bujon od petla - 1, 3 l u pleh. Petla začinite začinima po ukusu sa svih strana. Sačekajte da se malo ohladi da vas ne peče. Možete dodati začine po svom ukusu, koje ja nisam koristio.
Pecite u umereno zagrejanoj rerni, koja može da bude i hladna kada stavite pleh u nju. Uključite je na 200-210 stepeni i pecite 2 sata i 30 minuta. Posle sat i po otvorite poklopac i okrenite petla na drugu stranu, da se ne prepeče previše sa jedne strane, ali ako volite da je tako, posle dva sata možete da ga okrenete.
Isključite rernu nakon 2 sata i 30 minuta i ostavite petla još 10-15 minuta u rerni. Izvadite pleh i ne otvarajte poklopac, ostavite da se kuva van rerne još 15 minuta.
Dakle - ukupno vreme za pečenog petla u plehu je oko 3 sata. Dobićete neverovatno mekanog petla, od koga se kosti same odvajaju.
Po želji celog petla u rerni servirajte prelivenog bujonom.
Prijatno!