Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Kukuruzni hleb bez glutena

Kukuruzni hleb bez glutena

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kukuruzni hleb bez glutena5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Nemojte ga čekati da se skroz ohladi i servirajte kukuruzni hleb bez glutena sa lepim sirom, aromatičnim maslinovim uljem, mladim lukom i roze paradajzom"

Potrebni sastojci

  • kukuruzno brašno - 200 g + za posipanje
  • leblebija - 70 g, suva
  • pirinač - 70 - 80 g
  • heljda - 50 g
  • laneno seme - 30 g
  • kvasac - 22 g, živi
  • voda - 300 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica, ravna
  • maslinovo ulje - 25 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Raskošan bezglutenski hlepčić od kukuruznog brašna plus dodatak drugih izuzetno korisnih mlevenih zrna i semenki leblebije, lana i heljde.

Ja lično ih meljem u brašno u dovoljno jakom robotu, ali ukoliko nemate tu mogućnost, možete koristiti gotovo brašno od leblebije, heljde i pirinča, a lanene semenčice da sameljete u mlinu za mlevenje kafe.

Kukuruzno brašno koje koristim je top 1100 - fino, lagano, žute boje. Sam kukuruzni hleb ne postaje žut, zbog toga što su drugi proizvodi tamniji.

Testo za hleb se meša u kuhinjskom robotu, zato što je mekano.

Svi proizvodi se pomešaju i robot se ostavlja da mesi otprilike 3-4 minute. Tečnosti je više, ali to je normalno, bezglutenskom pecivu su potrebne različite proporcije u poređenju sa običnim testom sa glutenom.

Meko testo se prebacuje u pravougaoni kalup zapremine 1 l (prethodno nauljen). Izgura se špatulom, zato što će se po rukama dosta lepiti. Odozgo se izravna i posipa se kukuruznim brašno, s obzirom na to da je ono akcenat u ovom hlebu.

Ostavlja se na toplom da nadođe na otprilike 2 sata. Blago se podiže, ali nemojte očekivati čuda, zato što su bezglutenski hlepčići gušći.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C otprilike 40-45 minuta.

Ohladite na rešetci i poslužite.

Ja nisam sačekala da se u potpunosti ohladi i servirala sam kukuruzni hleb bez glutena sa lepim sirom, aromatičnim maslinovim uljem, mladim lukom i roze paradajzom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: